• Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Bolsius' pizza-overleg valt niet goed

AMERSFOORT Een 'pizza-overleg' over de kwestie Howick en Lili is bij politiek Amersfoort niet goed gevallen. Burgemeester Lucas Bolsius wil een informeel gesprek met hen, wordt duidelijk uit vertrouwelijke informatie die via de mail is verstuurd naar elf fractievoorzitters. ,,Hier doen wij niet aan mee."

 

Jeroen van der Veer

 

,,Lucas heeft een stevige fout gemaakt rond de protesten tegen deze uitzetting", schrijft Roel Mulder in een mail die in handen is gekomen van De Stad Amersfoort. De Actief-fractievoorzitter antwoord op het verzoek van Bolsius om in een vertrouwelijke setting meer achtergrond te kunnen geven bij de, soms persoonlijke, dilemma's waar hij zich voor gesteld voelt en voelde.

Bij meerdere fracties heerst en onvrede. Zij willen niet met een pizza erbij praten over de kwestie. ,,Pizza lust ik graag, maar de topping lust ik in dit geval niet. Ik zal dus niet aanwezig zijn", laat Youssef el-Messaoudi weten via een interne mail.

 

,,Van nut en noodzaak van dit informele overleg ben ik niet overtuigd", antwoorde Marc Smits de SP. ,,In deze kwestie al helemaal niet. Ik zal bij dit overleg afwezig zijn."

De burgemeester kreeg eerder veel kritiek van Amersfoorters over zijn rol als burgervader in de kwestie Howick en Lilli. Zo was hij niet aanwezig bij de Hartentocht en wordt hem kwalijk genomen dat hij niet voldoende heeft gedaan om het Armeense gezin in Nederland te houden.

 

Vorige week bood Bolsius openlijk zijn excuus aan, maar dat is volgens Roel Mulder niet genoeg. ,,Met dank aan Groeneveld (woordvoerder van de gemeente, red) heeft hij daarover een tekst wereldkundig gemaakt die door velen is uitgelegd als een terugkomen op zijn positie, hoewel zorgvuldige lezing van de tekst die uitleg niet dekt."

Verder zegt Mulder in een mail die in handen is van De Stad Amersfoort: ,,Gaarne zouden wij daarover een volwaardig debat voeren in de openbaarheid van de raad."

Die mening deelt ook Marc Smits: ,,We worden doodgegooid met achterkamertjesoverleggen en besloten vergaderingen. Als de burgemeester zijn handelen wil rechtvaardigen moet hij dat doen op de plek waar dat hoort: in het openbaar, dus in de gemeenteraad. Deze achterkamertjespolitiek komt ons zo langzamerhand de keel uit. Amersfoorters moeten niet op afstand van de politiek gehouden worden, maar juist meer zeggenschap en invloed krijgen.'