• Bert Vos

Bolsius trekt vergunning coffeeshop Snouckaertlaan in

AMERSFOORT De geplande coffeeshop aan de Snouckaertlaan gaat definitief niet door. Burgemeester Bolsius heeft de bezwaren van de bewoners en andere belanghebbenden gegrond verklaard. Dat melden advocaat Joost-Joris van Doleweerd en woordvoerder Han Hengeveld. „We hebben gewonnen, alle ellende zoals waardedaling van de woningen, geluids- en verkeeroverlast, hangjeugd en andere nare zaken gaan niet door."

Bert Vos

„Als het door was gegaan, waren we zeer zeker met hun advocaat in hoger beroep gegaan", zegt Hengeveld. „Maar dan kom je in een nare situatie terecht en dat moet je niet willen." Tijdens een drukbezochte hoorzitting in juli in het stadhuis, waar iemand de gevleugelde uitspraak, 'een coffeeshop is geen ijssalon' deed, kreeg burgemeester Bolsius heel wat verwijten over zich heen. Verschillende partijen met een jurist aan hun zijde vochten de komst van het wietcafé aan met goed onderbouwde bezwaarschriften en argumenten. „En met succes dus",

aldus de woordvoerder, bij wie een last van de schouders valt.

LOOPAFSTAND De reden om de vergunning in te trekken heeft te maken met de loopafstand tussen de beoogde coffeeshop in Villa Härtel en het Luzac College aan de Zonnehof. Die is door de nieuwe inrichting van de Zonnehof korter dan 250 meter geworden. Een harde voorwaarde waaraan een locatie als een coffeeshop moet voldoen, is dat die zich niet binnen een straal van 250 meter van een middelbare school mag bevinden. Daarnaast waren er meer bezwaren, zoals de naastgelegen bioscoop VUE, een huiswerkinstituut en een muziekschool. Ook was men bevreesd voor veel overlast, met de vorige coffeeshop in de Krommesraat nog in het achterhoofd. „We kunnen nu weer rustig haan slapen", aldus Hengeveld.

DE HORIZON Volgens het nieuwe coffeeshopbeleid is er in Amersfoort ruimte voor nog eens vier van deze gelegenheden. Op dit moment zijn dat er drie. De Horizon aan Achter de Arnhemse Poortwal in de binnenstad, 't Klavertje aan de Amersfoortsestraat en The Zoo aan de Puntenburgerlaan aan de kop van het Soesterkwartier.