• Een 'artist impression' van het verbouwde gymnasium.

    Klaassen Groep

Bouw JvO-gymnasium duurt langer; raadsleden vrezen financiële strop

AMERSFOORT De oplevering van het Amersfoortse gymnasium is uitgesteld. De gevolgen zijn verstrekkend. Niet alleen betekent dit extra onzekerheid bij leerlingen en docenten. Voor de gemeente kan dit flink in de papieren gaan lopen.

Jeroen de Valk

De leerlingen van het Johan van Oldenbarnelt-gymnasium moeten namelijk langer blijven bivakkeren op een tijdelijke locatie, in afwachting van het voltooien van de verbouwing. Het 'oude' gebouw bevindt zich aan het Thorbeckeplein en wordt nu drastisch onder handen genomen. De tijdelijke locatie is een schoolgebouw aan de Zangvogelweg in de wijk Liendert.

Het pand aan de Zangvogelweg heeft inmiddels de aandacht getrokken van een projectontwikkelaar die het schoolgebouw wil slopen, zodat hij woningen kan bouwen op het terrein. Zolang de school er zit, kan hij niets ondernemen. Daarom werd met hem de afspraak gemaakt dat de gemeente een schadevergoeding van 1835 euro per dag  betaalt als het tijdelijke gebouw nog ná 1 september dit jaar wordt gebruikt.

HERFSTVAKANTIE Het CDA stelde kritische vragen over deze kwestie. Kan het college de schade declareren bij de aannemer van de oude locatie? Of zal die zich beroepen op overmacht? Wat gaat de nieuwe datum van de oplevering worden? In een brief aan de leerlingen en hun ouders of verzorgers wordt gesproken van een verhuizing in de herfstvakantie van dit jaar.

In Midden-Nederland valt die herfstvakantie van 19 tot 27 oktober. Dat is globaal negen weken na de eerder geplande opleveringsdatum en komt neer op zo'n 120.000 euro schadevergoeding.

De fractie van Amersfoort2014 zal een déjà vu-gevoel krijgen; de toenmalige fractievoorzitter Ben Stoelinga voorspelde al in september 2017 dat de verbouwing wel eens meer tijd in beslag zou gaan nemen, door traag handelen van het college. Hij schatte toen de schade op twee ton indien de verhuizing tot circa december 2019 zou worden uitgesteld. Het college sprak destijds met klem tegen dat het zover zou komen.