• Door de sponsoren en de vrijwilligers is er elke maand een open maaltijd in Nieuwland.

    Rianne Petersen

Budgetkring Nieuwland kijkt naar kansen

NIEUWLAND Er bestaat een verborgen Nieuwland, die van de onzichtbare armoede. Een situatie die veelal is ontstaan door ziekte, scheiding of een minimaal inkomen. Nieuwland kijkt naar mogelijkheden.

Bianca van der Linden-Snel

Bij Ontmoetingscentrum de Herberg komen buurtbewoners bij elkaar voor activiteiten en ontmoetingen. Het is ook dé plek waar al vele ideeën zijn ontstaan. Ideeën die zelfs hebben geleid tot het openen van nieuwe deuren. ,,De Herberg stimuleert mensen om zelf dingen te ondernemen" zegt Carolien van Middelaar, coördinator. ,,Iedereen is gelijk, hier vind je aandacht en een luisterend oor. Bewoners zijn soms door een externe oorzaak in een vervelende financiële situatie terecht gekomen. Wij proberen de problemen dragelijk te maken en denken mee. Door schaamte komen soms mensen er niet voor uit. Dat is erg jammer want er zijn mogelijkheden, ook met weinig geld. De budgetkring geeft je tips en tools. Bewoners zetten bij de Herberg hun eigen talent in, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan."

MAMACAFÉ Alleenstaande moeder L. vertelt anoniem:,, Door het mama-café kwam ik in contact met andere moeders die tegen dezelfde (financiële) problemen aanliepen. We delen onze ervaringen en geven elkaar nieuwe inzichten. Er bleek veel meer mogelijk dan ik dacht. Er zijn hier vrouwen opgebloeid die door omstandigheden gedeprimeerd waren. We stimuleren elkaar, soms met een opleiding, vrijwilligerswerk of om te gaan sporten. Financieel is het nog niet altijd makkelijk. Een opleiding kost ook geld. Maar ik ben ontzettend blij dat ik nu bijna uit de schulden ben. We zijn als een goede buur voor elkaar, dat maakt je sterker. En het is super gezellig!"

Bij De Herberg kun je voor een minimale bijdrage meedoen met 'bewegen in balans' of Arabisch buikdansen. Tijdens de eetclub nemen buurtbewoners maandelijks hun eigen multiculturele lievelingsgerechten mee. Twee keer per jaar is er een kledingbeurs, voor het ruilen van kleding. Kleding verstellen of repareren kan in het Naaiatelier. Dagjes uit, ouderenvakanties, kinderactiviteiten voor een kleine bijdrage, er is veel mogelijk ,,Amersfoort heeft veel fondsen die samenwerken. Aandacht en een groot netwerk om je heen maakt het leven gewoon makkelijker", aldus Van Middelaar.

BOOGKERK ,,Vanuit de Boogkerk wordt op de laatste woensdag van de maand de Topkids gehouden. Topkids is met spoed op zoek naar nieuwe leiding voor de kinderworkshops met een christelijke inslag. Elke laatste woensdag van de maand is er voor bewoners de gratis open maaltijd. ,,Voor iedereen, voor de gezelligheid, omdat je alleen bent of omdat je nieuwe mensen zoekt", zegt Willemein Goijert, vrijwilliger open maaltijd. Aanmelden kan via topkidsboogkerk@hotmail.com.

Meer op www.wijzijnnieuwland.nl of www.herbergnieuws.nl.