BuitenGewoonFiets op toernee door Nederland

Anne Vernooij

AMERSFOORT Fietsenfreak Froukje Ziel, eigenaar van Vierfiets, is sinds december een crowdfundingscampagne gestart om een vierpersoons BuitenGewoonFiets aan te schaffen die rond zal toeren. Zorginstellingen en particulieren kunnen op deze manier kennismaken met de fiets, en er later eventueel samen ook een aanschaffen. De crowdfunding loopt nog tot en met zaterdag 14 maart.

De BuitenGewoonFiets heeft trapondersteuning, draaibare armleuningen, veiligheidsgordels en voetensteunen waardoor de fiets voor iedereen geschikt is. ,,Of mensen nu alleen kunnen zitten of ook echt kunnen fietsen, dat maakt niet uit." Froukje Ziel en haar man zijn echte fietsenfreaks. Vorig jaar kwamen zij in aanraking met de vierpersoonsfiets, en uit enthousiasme zijn zij dealer en verhuurder geworden.

Vorig jaar benaderde Sjoukje zorginstellingen om het animo voor een dergelijke fiets te peilen: ,,Er was zeker interesse in de fiets, maar de financiering bleek veelal een grote hobbel, plus het onderhoud en stalling van deze grote en brede fiets. Dat vond ik jammer. Van een zorginstelling die wel al in het bezit is van zo'n fiets, hoorde ik dat het hen niet lukt om elke week te gaan fietsen. De praktische problemen vormen een obstakel, zoals het regelen van vrijwilligers die mee kunnen gaan."

CROWDFUNDING ,,Mensen worden enthousiast als ze samen lekker kunnen fietsen. Ik vroeg me af of ik kon organiseren dat instellingen en particulieren op de een of andere manier zo'n fiets samen kunnen gebruiken. In Zuid-Holland bijvoorbeeld bestaat een dergelijke constructie al met het project Fietsmaatjes. In december ben ik vervolgens een crowdfundingsproject gestart met als doel om samen te sparen voor een gezamenlijke vierpersoons BuitenGewoonFiets. Voor dit project is momenteel een stichting in oprichting. We hebben al een aardig bedrag bij elkaar gesprokkeld, maar het zou mooi zijn als ook bedrijven ons willen steunen in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen."

OP TOERNEE De bedoeling is om een pilot-fiets te kopen waar de nieuwe stichting beheerder van wordt. Deze BuitenGewoonFiets gaat vervolgens op toernee door Nederland. ,,Degene die interesse in de fiets heeft, kan de fiets lenen. Op die manier kunnen verschillende instanties en particulieren de fiets uitproberen en er later eventueel een zelf aanschaffen. Met deze pilot-fiets willen we het principe uittesten.

Ik hoop het project als eerste in Amersfoort van de grond te krijgen. Het is leuk als fietsvrijwilligers zich willen aanmelden, en iemand die de fiets door het land wil brengen met een busje. Als ergens zo'n fiets staat, dan kunnen particulieren ook een keer de fiets lenen voor een leuk dagje uit, of mensen met een gehandicapt kind. Er is in ieder geval veel animo is voor de BuitenGewoonFiets, de praktische problemen lossen we uiteindelijk samen wel op."

Voor meer informatie: www.slimmersamen.nl/initiatief/buitengewoonfiets/5, of www.vierfiets.nl.

Foto: Mensen worden enthousiast als ze samen lekker kunnen fietsen.