• Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Burgemeesters lopen mee in tocht van Kamp Amersfoort

AMERSFOORT De burgemeesters van Amersfoort, Leusden en Putten nemen op woensdag 11 oktober deel aan de Tocht van vrees en hoop van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De stille tocht herdenkt de grootste deportatie van gevangenen uit Kamp Amersfoort naar nazi-Duitsland. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort loopt mee. „Om de mensen van die dag te eren, het geweld te veroordelen maar ook om samen glashelder te zijn dat haat tot niets dan verscheurde harten leidt", zegt Bolsius. „De deportaties vanaf Kamp Amersfoort zijn een confronterende en onmenselijke bladzijde uit onze geschiedenis. Een herinnering aan een oorlogssystematiek geboren uit haat. Dit kunnen wij nooit meer laten gebeuren."

„Dit is een geweldig initiatief", meent burgemeester Gerlof Bouwmeester van Leusden. „We moeten zeker het verleden niet vergeten. Bovendien moeten we mensen eraan blijven herinneren wat vrijheid betekent en waar het toe kan leiden als groepen mensen in de samenleving vanwege afkomst, religie of welk verschil ook worden weggezet.''

Op 11 oktober 1944 werden meer dan 1400 mannen vanaf station Amersfoort per trein naar Neuengamme afgevoerd. Onder hen waren 601 mannen die in Putten waren opgepakt tijdens een razzia als represaille voor een aanslag. Het overgrote merendeel keerde niet terug. Burgemeester Henk Lambooij van Putten neemt daarom ook deel aan de tocht. ,,Als eerbetoon aan de 659 mannen die zijn opgepakt en de 601 mannen die destijds dezelfde tocht naar het station hebben gelopen op weg naar concentratiekamp Neuengamme."

Het is voor het eerst dat de Stille Tocht wordt georganiseerd. De wandeling start woensdag 11 oktober om exact 18.00 uur en duurt circa 90 minuten. Deelnemers krijgen een brandend kaarsje bij vertrek.