• Flint

Buurt klaagt over geluidsoverlast van theater Flint 

AMERSFOORT Amersfoorters die in de omgeving van theater Flint wonen, worden horendol van de geluidsoverlast. Het betreft muziek die vanuit de AFASzaal door de buurt dendert en een klimaatinstallatie die zorgt voor een doordringende bromtoon.

Jeroen de Valk

Ruim twintig bewoners van het aangrenzende Dreyershofje hebben zich verzameld en contact opgenomen met Hans van Wegen, fractievoorzitter van de oppositiepartij BPA in de gemeenteraad. Een van hen, Jan den Ouden, schreef ten einde raad aan Van Wegen: ,,Het dreunen maakt goed slapen onmogelijk. Als ik het hofje op fiets, ontstaat er al een druk op de trommelvliezen. Binnen is het dan na een aantal minuten niet te harden. En komt er een suis en hoofdpijn.  Er is geen plekje meer in mijn huis waar het rustig is.''

De BPA wendt zich in uitgebreide schriftelijke vragen tot het college van burgemeester en wethouders. Van Wegen schrijft hierin dat de geluidsoverlast sterk is toegenomen sinds december 2016. Vindt het college dit acceptabel? Wat denkt het college hieraan te doen?

JONG EN VRIJ Hij noemt de bijeenkomsten van de christelijke geloofsgemeenschap Jong en Vrij, die elke zondagochtend - de vakanties uitgezonderd - plaatsvinden in de AFASzaal. De bijeenkomsten beginnen met een grondige soundcheck, waarna een band muziek ten gehore brengt waarbij de complete parochie meezingt. Omwonenden kunnen de teksten letterlijk volgen. Van Wegen wijst ook op de KRAFT-feesten rond oud- en nieuwjaar, en andere evenementen voor danslustige jongeren. De house-dreun davert de woningen binnen tot het ochtendgloren.

Nog erger is echter, volgens Den Ouden, de diepe bromtoon die non-stop wordt voortgebracht door een klimaatinstallatie. Deze installatie zou in maart 2017 zijn aangebracht en ook op maximale kracht draaien gedurende nachten dat er in het theater geen activiteiten zijn.

ISOLATIE De gemeente heeft inmiddels gereageerd met een schrijven aan de betrokkenen. Voortaan, zo bezweert de woordvoerder, zal het geluid in de omgeving worden gemeten, waarna de versterkers binnen de AFASzaal zó worden afgesteld, dat er geen sprake meer zou zijn van geluidshinder. Ook wil theater Flint de betreffende zaal beter gaan isoleren.

Problematischer zou het zijn gesteld met de brommende klimaatinstallatie. Het zou kunnen gaan om 'laagfrequent geluid', hetgeen door insiders wordt afgekort als LFG. ,,De mate waarin en hoe LFG wordt ervaren, verschilt per persoon en is subjectief.'' Indien uit onderzoek blijkt dat het inderdaad om LFG gaat, dan kan de gemeente weinig doen, aangezien hiervoor 'geen landelijke normen gelden'.

STADSHAL Omwonenden zijn voorzichtig positief over de plannen om de isolatie te verbeteren. Daartoe zal namelijk heel wat moeten gebeuren, aangezien de AFASzaal eigenlijk niet voor luide muziek is gebouwd. De ruimte heette aanvankelijk de Stadshal en was, eind jaren 70, gebouwd ter vervanging van de Markthal aan de Breestraat. Er vonden congressen en beurzen plaats. Later pas werd het interieur van de zaal aangepast voor muziek en theater.