• GHB.

    Lex van Lieshout/ANP

CDA: zorgen om drugsgebruik onder psychiatrische patiënten

AMERSFOORT Het CDA maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder psychiatrische patiënten. Raadsleden van de CDA-fractie hebben meldingen ontvangen dat 'op Zon & Schild veel mensen met een psychiatrische stoornis verslaafd zijn aan harddrugs; onder andere heroïne en cocaïne'.

Jeroen de Valk 

Hoewel de gemeente niet gaat over de zorg van de kliniek Zon & Schild, vraagt het CDA toch om een ernstig gesprek met de betreffende behandelaars. Zon & Schild, en andere GGZ-instellingen, zouden meer werk moeten maken van het verminderen van harddrugs-gebruik.Immers: verslaafden die tijdens drugsgebruik een psychose krijgen, zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Een verslaving kan bovendien het succes van een behandeling verminderen.

Mocht niettemin worden besloten dat een verslaafde cliënt weer op zichzelf mag wonen, dan moeten allerlei betrokkenen bekend zijn met de risico's; in ieder geval de (voormalig) instelling, andere zorgverleners en de gemeente.

 

ANNE FABER Een extreem geval - niet genoemd door het CDA - haalde onlangs het nieuws: Michael P., die na een dubbele verkrachting in een kliniek verbleef. Hij kon daar kennelijk ongehinderd drugs gebruiken en maakte naar verluidt 'een doorgesnoven indruk'. Op 9 oktober werd hij gearresteerd op verdenking van de moord op Anne Faber (25) uit Utrecht.

De schriftelijke vragen van het CDA sluiten aan bij een motie die onlangs werd aangenomen. Hierin plaatst de fractie kanttekeningen bij de plannen om in de komende drie jaar tenminste 120 bewoners van GGZ-instellingen te laten uitstromen naar reguliere huurwoningen.

Dit is onderdeel van een beleid dat 'extramuralisering' wordt genoemd: een streven om patiënten te laten integreren in de maatschappij. Maar zijn sommigen niet gebaat bij een terugkeer naar de instelling? De fractie: ,,Er zijn voorbeelden bekend van huurders die ernstige overlast veroorzaken voor de buurt, of die ernstig vervuilen.''