• Archief BDUmedia

Celstraf voor meerdere omvangrijke oplichtingen

AMERSFOORT Een 59-jarige Utrechter is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Ook moet hij nog 7 maanden gevangenisstraf uitzitten omdat hij tijdens zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten heeft gepleegd. De man deed zich voor als eigenaar van een juridisch adviesbureau in Amersfoort. Hij lichtte in 2016 zes personen en bedrijven op door zich voor te doen als een betrouwbare klant. Hij moet in totaal ruim 13.000 euro terugbetalen.

De man bestelde goederen en diensten uit naam van zijn zogenaamde bedrijf. Hij boekte onder andere vliegtickets via een zakelijk reisbureau, maar betaalde de tickets nooit. Ook bestelde hij voor de opening van het bedrijf onder andere flessen wijn en wijnglazen. De man gaf ook opdracht voor het maken en ontwerpen van een huisstijl en website. De verschuldigde bedragen werden niet betaald.

De man heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan meerdere, omvangrijke oplichtingen. Hij heeft hierbij volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zijn opdrachtnemers in hem hadden gesteld dat hij de rekeningen zou voldoen. Zulk vertrouwen is essentieel voor een goed verloop van het handelsverkeer. De financiële schade die hij heeft toegebracht is groot.

De rechtbank ziet geen aanleiding om een behandeling op te leggen. De man is beperkt bereid, en in staat gebleken, om mee te werken aan enige vorm van behandeling. Hij heeft een uit zijn stoornis voortkomende behoefte aan aandacht en bijzondere zorg. Door delicten te plegen en stoornissen voor te wenden krijgt de man deze aandacht en zorg. Een eventuele behandeling is dus niet recidivebeperkerkend. De rechtbank is dan ook van oordeel dat een gevangenisstraf passend en geboden is. De straf is lager dan de eis van de officier van justitie omdat de rechtbank de man van vier verdenkingen vrijspreekt.