• ANP Foto

Centrum van Amersfoort is 'hartveilig'

AMERSFOORT Wethouder Stegeman (D66) heeft vandaag een AED in een buitenkast geplaatst op de Hof, waardoor het centrum van Amersfoort volgens de landelijke norm 'hartveilig' is geworden.

Samen met zes andere geplaatste AED's in het historische centrum van Amersfoort, onder andere bij ingangen van parkeergarages, kan overal in het centrum binnen 6 minuten na een 112-melding van een hartstilstand begonnen worden met de reanimatie en een AED aangesloten worden op het slachtoffer. Dit is mogelijk geworden door de goede samenwerking tussen het Reanimatie Netwerk Amersfoort en enkele bedrijven en instellingen. Zij hebben AED's in 24-uur per dag toegankelijke buitenkasten beschikbaar gesteld aan het netwerk.

AED BESCHIKBAAR MAKEN Wethouder Stegeman: „Ik ben blij dat de goede samenwerking tussen het Reanimatie Netwerk en enkele bedrijven en instellingen nu tot dit mooie resultaat heeft geleid. Wij verwelkomen het dat Amersfoortse bedrijven en instellingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en het Reanimatie Netwerk ondersteunen bij hun belangrijke werk. Ik hoop dat de subsidie die de gemeente beschikbaar heeft gesteld voor de aanschaf van buitenkasten, alle AED-eigenaren in Amersfoort verder zal aansporen hun AED voor hun omgeving beschikbaar te maken."

HARTVEILIG Voorzitter Henk Pijper van het netwerk: „Wij zijn de meewerkende bedrijven en instellingen zeer dankbaar voor hun hulp bij het 'hartveilig' maken van de binnenstad van Amersfoort. Het Reanimatie Netwerk is continue bezig om hetzelfde resultaat te bereiken voor de hele stad. Wij zijn al een aardig eind op weg, maar missen nog voldoende AED's die zijn aangemeld bij HartslagNu ook zijn er nog steeds meer burgerhulpverleners nodig. Dus volg die reanimatiecursus en zorg dat u in staat bent om een leven te redden."

CODE De AED's zijn in ronde groene of rode buitenkasten geplaatst die zijn afgesloten met een cijferslot. De burgerhulpverleners krijgen de code toegestuurd met hun alarmeringsbericht dat zij via HartslagNu krijgen. Ook de bikers van de politie in het centrum hebben toegang. 

De AED op de Hof is geplaatst op de hoek van Hof 5, bij de zij-ingang van Alberts drinken en eten in de Windsteeg.