• Archief BDUmedia

ChristenUnie: Langere treinen en kwartiersdienst op Valleilijn

AMERSFOORT De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie wil dat tijdens de spitsuren langere treinen gaan rijden op de Valleilijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. Ook moet de kwartiersdienst voor de gehele lijn worden ingevoerd.

Kamerlid Stienke van der Graaf dringt er vandaag bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) op aan, de knelpunten op de Valleilijn zo snel mogelijk aan te pakken.  Ze wil dat Van Veldhoven in gesprek gaat met de provincie Gelderland en de betrokken gemeenten over onder meer langere perrons.

Van der Graaf: ,,In de spitsuren is het belangrijk dat er langere treinen kunnen rijden. Daarvoor is aanpassing van de perrons in Hoevelaken, Barneveld-Centrum, Ede-Wageningen en Lunteren nodig. Ik wil van de staatssecretaris weten hoe zij ervoor gaat zorgen dat de spitstreinen zo snel mogelijk langer kunnen worden.”

Afgelopen week meldde deze krant dat een conflict tussen de provincie Gelderland en het Rijk over het verlengen van de vier perrons, is bijgelegd. Vervoerder Connexxion wilde al langer de vier perrons met tien meter verlengen. Maar het meningsverschil tussen Rijk en provincie over wie opdraait voor de beheerskosten, hield voortgang tegen. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft vorige week aangegeven dat het Rijk ervoor zal zorgen dat het project door kan gaan, zonder vertraging. Over de vraag welke partij in welke mate opdraait voor de kosten van het beheer, zal nog verder worden onderhandeld.

Een ander knelpunt op de Valleilijn is volgens de ChristenUnie de kwartiersdienst op de Valleilijn. Nu loopt deze kwartiersdienst nog tot Barneveld Zuid, maar er zijn plannen om deze door te trekken tot station Ede-Wageningen. Een eventuele invoering van de kwartiersdienst wordt al jaren besproken. In 2016 gaf spoorwegbeheerder ProRail aan dat deze ook technisch mogelijk is op het traject van de Valleilijn. Van der Graaf: ,,Er ligt een wens om de kwartierdienst in plaats van tot Barneveld te verlengen tot Ede/Wageningen, maar het onderzoek is hiernaar gestopt.’’ Daarover wil ze opheldering van de staatssecretaris.  Ook zou de Valleilijn wat haar betreft kunnen aansluiten op de lijn naar Apeldoorn. ,,Hier wordt nu geen gebruik van gemaakt.’’