• Ab Donker

COC Midden-Nederland wil regenboogmonument in de stad

AMERSFOORT Tijdens de thema-avond 'Trots in Amersfoort' op woensdag 24 juli, de vooravond van de zeventiende Gaypride Amersfoort, wordt het publiek gevraagd mee te denken over het Regenboogmonument. COC Midden-Nederland startte in mei een campagne om het monument te realiseren. Amersfoorters wordt gevraagd mee te denken over onder andere de locatie en de vorm. De avond wordt gehouden in Stadscafé De Observant en start om 20.00 uur.

Vertegenwoordigers van de Amersfoortse LHBTI-gemeenschap willen heel graag een Regenboogmonument in de stad. Een monument om zichtbaar en structureel uiting te geven aan de boodschap dat iedereen in Amersfoort zichzelf moet kunnen zijn en ter herinnering aan de Roze Zaterdag van 1982 die gewelddadig verliep. Inmiddels is via crowdfunding al een bedrag opgehaald, maar nu wordt ook het publiek gevraagd om mee te denken. Tijdens de thema-avond 'Trots in Amersfoort' kunnen suggesties worden gedeeld over onder andere de gewenste locatie en invulling en vorm van het monument. Ter introductie en inspiratie zal COC Midden-Nederland voorzitter Simon Timmerman een update geven over de lopende campagne en voorbeelden laten zien van soortgelijke monumenten in Nederland en de wereld.

Naast aandacht voor het Regenboogmonument is er tijdens 'Trots in Amersfoort' ook een gesprek met wethouder Cees van Eijk. Hierin wordt er teruggeblikt op zijn eerste jaar als wethouder diversiteit en de ontwikkeling van de eerste Amersfoortse Regenboogagenda. Het duo Kopje Onder zorgt voor muzikale ondersteuning en de presentatie is in handen van Han Bosman. 'Trots in Amersfoort' wordt gehouden in zaal De Schutter van Stadscafé De Observant (Stadhuisplein 7, Amersfoort). De zaal gaat open om 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur. De toegang is gratis.