• Cofeeshop Take a Break is gelegen op een industrieterrein en verwacht daardoor weinig tot geen overlast.

    Jeroen van der Veer

Coffeeshop Take a Break wil het anders doen

AMERSFOORT Het negatieve imago van coffeeshops vervangen door iets positiefs, dat is het doel van eigenaar Aaras van de nog te openen coffeeshop Take a Break. Om de druk op de huidige coffeeshops in Amersfoort te verlagen gaf de gemeente vorig jaar diverse vergunningen af. Begin april zal Aaras zijn zaak op bedrijventerrein De Hoef openen.

Jeroen van der Veer

De druk op de huidige coffeeshops in Amersfoort is hoog. Om deze reden besloot burgemeester Lucas Bolsius in 2016 het beleid te wijzigen. Hierdoor kwam er ruimte voor meerdere coffeeshops. De komst van een coffeeshop in een woonwijk stuit doorgaans op veel verzet van bewoners. De nieuw te openen coffeeshop strijkt neer in een meer afgelegen gebied. ,,Niet alleen voor mijzelf, maar vooral voor de stad. Je kunt het probleem alleen oplossen op de manier zoals het nu gebeurd."

Hiermee doelt de 41-jarige inwoner van Amersfoort op het openen van nieuwe coffeeshops. Het moet de druk elders verlagen en zorgen voor spreiding door de stad. ,,Het algemene beeld dat mensen hebben is dat er om en nabij een coffeeshop veel onrust is. Hangjeugd, overlast en noem maar op. Dat komt mede doordat er in Amersfoort te weinig coffeeshops waren."

OVERLAST Op een industrieterrein, aan de Terminalweg, is Aaras druk met verbouwen om begin april open te kunnen gaan. Hij wil het, met zijn ervaring die hij heeft opgedaan door zijn eerdere shop op de Noordewierweg, anders doen dan gebruikelijk. ,,Er komen hier geen televisies op pooltafels. Wij gaan de klanten niet vermaken en willen gewoon een betrouwbare shop zijn waar mensen iets kunnen kopen en hun weg weer vervolgen."

Het terrein wordt afgesloten met een slagboom. Hij wil dan ook geen hangplek voor zijn zaak of op het industrieterrein. ,,Daar ga ik voor waken. Ik vind het belangrijk dat mijn buren geen hinder ondervinden."

VEILIGHEIDSPLAN Bang dat er overlast komt, is Aaras niet. Hij denkt zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben en ook de gemeente staat achter hem. ,,De exploitant van de coffeeshop heeft een veiligheidsplan gemaakt waarin zowel maatregelen voor de veiligheid in de coffeeshop als maatregelen voor de omgeving zijn beschreven", zegt gemeentewoordvoerder Otto van der Leest. ,,Daarnaast willen we een buurt-beheergroep met ondernemers en bewoners uit de omgeving, de exploitant, de wijkagent en de gebieds-manager van de gemeente, starten. In die groep worden afspraken gemaakt over eventuele maatregelen die nodig zijn en over de manier waarop de verschillende partijen elkaar aanspreken."

,,We willen de lijntjes kort houden", aldus Aaras. ,,Zo'n groep helpt daarbij en daarnaast heb ik goed contact met omliggende bedrijven. Ik wil bewijzen dat het mogelijk is om op een goede manier, zonder overlast, een coffeeshop te runnen."