Column Joop de Keijzer

Een kastelein van 80 jaar!

Vandaag 25 februari wordt een Amersfoortse levende legende tachtig jaar. Ik heb het over Gert van Reenen, horecaondernemer, kroegbaas, kunstschilder, sportman, café-inrichter, bierbrouwer en minnaar. Samen met cameramannen Peter Heuts en Gerrit Veenendaal ben ik de afgelopen weken op pad geweest om mensen te interviewen voor een documentaire over deze keistedelijke 'paradijsvogel'. Het maken van dit document was dikke pret, feestje om te maken. Op één uitzondering na wilde iedereen die we hebben benaderd zonder aarzelen meewerken. Zodoende kwamen, biertje binnen handbereik, hilarische verhalen, sappige anekdotes en smeuïge roddels boven tafel.

Wij hebben heel wat locaties bezocht, omdat de geïnterviewde het liefst op een plekje wilde worden gefilmd waar een bijzonder verhaal bij te vertellen was. Zo zijn we met zijn goede vriend Hasse Dekker op de Kleurfabriek aan de Kleine Koppel waar Gert jaren heeft gewoond en geschilderd. We wandelen met oud-barkeepers door de Krankeledenstraat waar vroeger de legendarische kroeg Het Galjoen zat. Er tegenover had je toen de beste broodjeszaak van Amersfoort en omstreken, Holle Bolle Gijs, ook een wereldidee van Gert. Als we met Rien de Ruiter, Richard Holster en Erik Bikkers aanschuiven in het barretje van restaurant In den Vollen Pot (ooit de eerste bistro van Nederland), gaan we ouderwets ver terug in de tijd. Heb tranen van het lachen gehuild als Rien, Richard of Erik ervaringen en tientallen grappen uit hun kroegbaasverleden over de bar slingerden.

Mooie wandeling gemaakt met Conny Meslier, in de negentiger jaren hele goede vriendin van Gert, die lieve herinneringen ophaalt over haar tedere relatie met de jubilaris. Gastvrij entree in café 't Nonnetje op de Groenmarkt waar Berry Buunk/Henk van Balen en Henk Wildeman Gerts zijn rugbyverleden ophalen. Goede vriend en journalist Karel van de Graaf doet in woord en gebaar voor hoe Gert in zijn theater De Flintperiode nog net op tijd werd gered door zijn toenmalige vrouw als hij op het punt staat de vroegere Koningin Juliana een van zijn hele foute woordspelingen toe te fluisteren (iets met thee!). De nog steeds verliefde Ria Gevers kent een verhaal over een dure onderbroek. Gijs de Heer verkocht in die tijd 1500 broodjes per dag. Wist te vertellen dat honderden broodjesliefhebbers vaak vele kilometers omreden om bij hem een broodje te komen eten. Kunstenaars als Mary Treu, Bert de Bruin en Norbertus vertellen in het atelier van laatstgenoemde over zijn schilderijen en wat ze zoal van hun leermeester hebben opgestoken. In de antiekwinkel aan het Havik spreken we Gerard van Ramselaar en Sjaak Wery, stapmaatjes van Gert. Ook hier lig ik vaak dubbel van de lach. Ben zeker twintig lachrimpels rijker, maar dat valt bij mij nog nauwelijks op. Mijn cameramannen wisten echt niet wat hen overkwam. Keken mij regelmatig aan met een blik van: 'wat gebeurt hier!' Vaak moesten we gesprekken onderbreken, omdat we niet meer bijkwamen. Op schema lagen we toen al lang niet meer. Vanmiddag zitten we bij de meester himself. Geen idee wat uw stukkiesschrijver bij onze bon vivant te wachten staat.

Joop de Keijzer.