• Toña Wong Chung: „Er zijn op relationeel en seksueel gebied nog zoveel taboes en schaamtegevoelens."

    Arjan Klaver

Confronterend boek over goed minnaarschap door Amersfoortse

AMERSFOORT De kwaliteit en intentie van onderlinge liefdesrelatie is te vergelijken met een lakmoesproef. Het komt ook overeen met de relatie die mensen hebben met de buitenwereld. Wie het boek 'Hoe word ik de beste minnares van de wereld', heeft beduimeld komt tot de constatering waarom de pijnlijke dingen in ieders leven zich blijven herhalen.

Arjan Klaver

„Er zijn op relationeel en seksueel gebied nog zoveel taboes en schaamtegevoelens." Dit zegt de auteur van het boek 'Hoe word ik de beste minnaar van de wereld', Toña Wong Chung. „Het is belangrijk om deze taboes te doorbreken, want als de seksuele energie stroomt, dan vormt dat de basis voor gezondheid en geluk." Terwijl op deze warme namiddag een verkoelende wind scheert over de Hooglandse weilanden, nemen we plaats op het met lover overwoekerd terras van haar praktijk waar ze al meer dan twintig jaar mensen ondersteuning verleent met spirituele coaching, reiki, verschillende massagevormen en relatiecoaching. Toña spitst zich in haar toegankelijk geschreven boek, dat ook in het Engels is vertaald, vooral toe op de liefde en liefdesrelaties. En wat opvalt is dat de inhoud van het boek best confronterend is. Tegelijk is het een pleidooi voor liefde, in voor- en tegenspoed. Het boek gaat over goed en evenwichtig minnaarschap en over het avontuur levend houden in de liefde.

Wat zijn de voorwaarden om hogere liefde te bedrijven? Alles wat niets te maken heeft met speelgoed en andere zaken, maar met juist wat daaromheen gebeurt komt aan de orde. Confronterend aan het boek is dat je ogen geopend worden dat goed minnaarschap juist in jezelf ligt. Dat er dus werk aan de winkel is, wordt wel heel erg duidelijk. Het is beslist niet zo dat het boek in een keer uitgelezen is. Hoeft ook niet. Volgens de auteur worden we voortdurend geconfronteerd met beelden die een seksuele lading dragen, hetzij bewust door de seksindustrie of onbewust door reguliere reclames. „Stoer en sexy word je niet door een bepaald drankje te drinken of een bepaalde auto te rijden, maar je bent pas een goede minnaar als je de weg naar binnen durft te volgen", stelt ze vast. „Het vergt moed om een tedere minnaar te zijn."

REFERENTIEKADER 'Hoe word ik de beste minnaar van de wereld' schotelt het lezerspubliek een bron van herkenning, inzicht en inspiratie voor. „Het is een opstap om evenwichtiger door het leven te gaan", aldus Wong Chong. „ Het kan zelfs bevrijdend zijn om met dit boek een nieuw referentiekader aangeboden te krijgen als het gaat om liefde, seks en relaties. Liefde is niet alleen vrijblijvendheid, maar ook loyaliteit, commitment en stabiliteit. Ik heb geprobeerd dit in iets meer dan 200 pagina's uit te leggen." Er zijn paralellen. Aphrodite is een godin van de liefde en vruchtbaarheid. Zij schenkt aan de stervelingen de innemende bekoorlijkheid, die liefde opwekt, maar zij boezemt ook de verterende hartstocht van de liefde in. Zijzelf is met haar voorbeeld voorgegaan. En eigenlijk doet de Amersfoortse dit met dit boek ook.

HIT 'Hoe word ik de beste minnaar van de wereld' is inmiddels in Suriname, waar de roots van haar familie liggen, een hit. In Nederland wordt binnenkort de tweede druk verwacht van het boek dat verkrijgbaar is bij de boekhandel en bij bol.com voor een prijs van 19,95 euro.