• 4 Musketiers,
  Holland Opera,
  Muziek: Oene van Geel,
  Libretto: naar 3 Musketiers van Herman van de Wijdeven door Joke Hoolboom,
  Regie: Joke Hoolboom,
  Uitvoering:
  Athos: Wiebe Pier Cnossen,
  Aramis: Florian Just,
  Porthos: Niek Idelenburg,
  Louise: Donij van Doorn,
  Gitaar: Jurgen Burdorf,
  Cello: Diederik van Dijk,
  Percussie: Danique Kos,
  Decor: Douwe Hibma,
  Lichtontwerp: Maarten Warmerdam,
  Kostuums: Ineke van Duivenvoorde en Sophie Ketting,
  Choreograaf: Nelse van Heurck,
  Gevechtschoreograaf: Jeroen Lopes Cardozo

  BEN VAN DUIN
 • Henry Krul

Cultuuraanbod gepresenteerd tijdens UITweekend

AMERSFOORT Negen culturele organisaties gooien op zondag 13 september de deuren open tijdens het Uitweekend Amersfoort. ,,Het is dit jaar voor het eerst dat het culturele seizoen gezamenlijk wordt geopend", vertelt Laura Hoekstra, campagnemanager bij Citymarketing. ,,We sluiten mooi aan bij de Open Monumentendag dat in hetzelfde weekend plaatsvindt.

Anne Vernooij

Het culturele aanbod in de stad is enorm gegroeid en dat willen we graag laten zien.

Zo heeft bijvoorbeeld de Bibliotheek Eemland, dat tegenwoordig in het Eemhuis zit, een enorme sprong gemaakt. In de vorm van een Catwalk show zijn voorproefjes te zien van de komende activiteiten. Het wordt de bezoeker zo voorgeschoteld." En in de Keizaal is een Roald Dahl vertelling van meneer Hoppe die al jarenlang stiekem verliefd is op zijn onderbuurvrouw. Op geheel eigen wijze probeert hij haar hart te veroveren.

EMIGRATIEVERHALEN De route loopt dwars door de stad, de deelnemende organisaties hebben ieder een eigen programma samengesteld. ,,Vanuit hen kwam de vraag om iets gezamenlijks te doen, ieder vanuit zijn eigen plek in de stad." Sommigen zitten op een mooie monumentale locatie, zoals het museum Flehite. In dit museum, dat is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen, is een tentoonstelling te zien over emigratie: 'Thuis in twee werelden, de mooiste emigratieverhalen.' Als bezoeker ga je de wereld rond en de geschiedenis door aan de hand van de verhalen van zestien emigranten uit het verleden, maar ook van nu. Kinderen mogen een ansichtkaart maken van het land waar ze het liefst naar toe zouden willen emigreren. Brazilië bijvoorbeeld.

Zoals het KadeCafé, met 'Kade goes Brasil!' waar de bezoeker op een voorproefje getrakteerd wordt met swingende muziek uit het land, een hapje en een drankje. Veel muziek en een rondleiding is er ook in het nieuwe Fluor, voorheen poppodium de Kelder, met een silent disco en aan het eind van de middag een afsluitende borrel. De Lieve Vrouw opent het nieuwe theaterseizoen met een speciale editie van de talkshow 'de Staat van de Stad' met cabaretier Patrick Nederkoorn, korte optredens en een preview van wat er zoal op stapel staat. De Flint wil de bezoeker kennis laten maken met de 'mensen achter de Flint'. Zo geeft een theatertechnicus de workshop theatertechniek. De zintuigen prikkelen kan bij het Mondriaanhuis met de tentoonstelling 'Anders Abstract': horen, zien, ruiken en proeven. Bij Scholen in de Kunst kan eenieder zelf aan de slag met zijn eigen kunstwerk, of een workshop hiphop, poppin of zang volgen.

HOLLAND OPERA Als voorproefje op het Uitweekend neemt De Stad Amersfoort graag een kijkje achter de schermen bij Holland Opera. Joke Hoolboom is de directeur en regisseur: ,,Onze grote missie is om mensen met elkaar iets te laten beleven. Verbinding te zoeken door muziek." Holland Opera is gehuisvest in een van de monumenten op de Wagenwerkplaats, de Veerensmederij. Na een zeer grondige renovatie zijn de karakteristieke onderdelen van de smederij weer in ere hersteld. ,,Het is een inspirerende ruimte, en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van onze voorstellingen", legt Hoolboom uit. ,,Wij hebben overigens een hele actieve rol gespeeld bij de herontwikkeling van de hele Wagenwerkplaats." Toch merkt zij op dat niet alle Amersfoorters dit oud industriële terrein op het voormalig spoorwegemplacement kennen. ,,Het is het best bewaarde geheim van Amersfoort."

,,Je kunt het vergelijken met de Westergasfabriek in Amsterdam", vult Bianca van Varik aan, medewerker marketing en publiciteit. ,,De combinatie met de Open Monumentendag in hetzelfde weekend is voor ons heel mooi."

ROODHAPJE Tijdens het Uitweekend maakt het publiek kennis met de nieuwe kerstvoorstelling Roodhapje. De acteurs lezen dan alvast hun rol voor aan kinderen en volwassenen. Aan de voorstelling, die gedurende de hele kerstvakantie opgevoerd zal gaan worden, zullen ook kinderen meedoen van Scholen in de Kunst. Hoolboom vermeldt dat zij nog op zoek is naar kinderen tussen de acht en twaalf jaar die dat leuk zouden vinden. ,,Al voor het vijfde jaar maken we een voorstelling waar zowel kinderen als professionals aan meewerken."

De directeur vertelt in vogelvlucht over de totstandkoming van een opera. ,,Het duurt vaak wel twee jaar voordat er een voorstelling staat, vanaf het allereerste begin. Alleen het componeren van de muziek kost vaak al een half jaar. Soms zijn het bestaande verhalen, soms ook hele nieuwe verhalen. Roodhapje bijvoorbeeld is een bewerking van een bestaand toneelstuk."

MUSKETIERS ,,Ook zijn er tijdens het Uitweekend naar aanleiding van de opera de 4 Musketiers, twee workshops schermen met een echte musketier", vertelt Bianca. ,,Vanaf januari gaan we op tournee langs alle grote zalen in Nederland met deze nieuwe familievoorstelling." Oene van Geel heeft de muziek gecomponeerd. In 2013 won hij de Boy Edgar prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek.

Meer informatie over het Uitweekend: www.tijdvooramersfoort.nl

p Volg een workshop schermen bij Holland Opera n.a.v. de opera de 4 Musketiers.

 p Leer hiphop dansen bij Scholen in de kunst. Fotograaf: Henry Krul

p Mondriaanhuis: Kunst kijken, ruiken, proeven horen en voelen.