• Sint Martinuskerk
  • Sint Martinuskerk
  • Sint Martinuskerk

Dagkapel Sint Martinuskerk wordt gerenoveerd

AMERSFOORT Het dagkapel van de Sint Martinuskerk in Hoogland zal een grootschalige renovatie ondergaan. De reden voor de renovatie is dat het plafond niet meer voldoet aan de brandwerende eisen, het stucwerk loslaat, de verlichting te zakelijk is en de huidige indeling niet logisch is in het gebruik.

Architect en vrijwilliger Theo Keizer heeft van de kerk als opdracht gekregen om van de huidige 'zakelijke' dagkapel een sacrale ruimte te maken. Hierdoor zou de dagkapel meer in de sfeer moeten komen voor het gebruik van vieringen.

BOOGCONSTRUCTIE Tijdens de renovatie zullen een aantal authentieke elementen worden teruggehaald. Zo zullen er na de verbouwing gewelven te zien zijn. Dit wordt een boogconstructie die op oude tekeningen ook is aangetroffen en deze zal worden voorzien van moderne verlichting. Verder zal het isolatiemateriaal, dat nu aan de binnenkant van de glas-in-loodramen zit, worden verwijderd en aan de buitenkant worden geplaatst. Hierdoor zullen de ramen van binnenuit gezien meer kracht krijgen.

Theo Keizer heeft sinds 2012 al meerdere initiatieven genomen voor de renovatie. ,,Het was toen nog vroeg, maar nu kan het plan eindelijk worden uitgerold. Hopelijk is het voor de komende kerstdagen klaar!"