• Burgemeester Lucas Bolsius tijdens de nieuwjaarsnacht in De Koppel.

    Keistadnieuws

De Koppel blijft een hoofdpijndossier

AMERSFOORT Wie de publieke opinie moet geloven, zou denken dat de wijk De Koppel een oorlogsgebied is. Voor het tweede jaar op rij moest de politie met oud en nieuw groots uitrukken. Wie je in de Meridiaan ook tegenkomt, iedereen spreekt er schande van dat er een lawinepijl richting de politie is geschoten. ,,Maar was het echt nodig om met zo'n machtsvertoon de wijk in te gaan?"

 

Jeroen van der Veer

 

Ja, dat was nodig. Althans, dat is het antwoord van Lucas Bolsius als de burgemeester gevraagd wordt naar de politie-inzet. ,,De avond verliep rustig, tot aan het moment van de autobrand. Daarna volgde die vuurpijl en toen is besloten in te grijpen."

Maar hoe is het mogelijk dat het opnieuw zo uit de hand liep? Het is een vraag die iedereen in De Koppel bezighoudt. Het is nu nog vooral gissen. ,,Die pijl is in Kruiskamp afgestoken en de jeugd trok daarna naar onze winkelstrip", aldus Demir, de eigenaar van afhaalcentrum Baraka. ,,Hier komt de jeugd altijd bij elkaar. In deze straat is vervolgens vrijwel niets gebeurd. Als je de media moet geloven, zijn hier oorlogen geweest. Dat is onzin. De ME kwam, sloot een groep in en nam iedereen mee. Niemand stribbelde tegen, omdat ze toch onschuldig waren."

Toch bekennen jongeren in de wijk dat er al maanden een bepaalde spanning heerst, maar echt tekst en uitleg geven, durft niemand. ,,Ik moet nog solliciteren. Als ze mijn naam lezen in combinatie met De Koppel, word ik nooit aangenomen. Dan heb ik dat, naast mijn achternaam, ook tegen."

 

TOEKOMST Daar ligt volgens PvdA-raadslid Youssef el Messaoudi het probleem. Veel van deze tieners hebben geen opleiding of werk en hangen doelloos op straat. ,,Dit is ook zo in de wijken Liendert, Rustenburg en Schuilenburg. Alleen heb je op deze strip een overdekte ruimte waar men graag hangt."

El Messaoudi wil dat er met de jongens gesproken wordt, om zo te ontdekken waarom het spaak loopt. Toen hij dit vorig jaar na de ongeregeldheden zei, kwamen er lachende reacties. ,,Was ik volgens mensen in de politiek de persoon die thee met ze wilde drinken en een knuffelsessie wilde starten. Onzin. We moeten het probleem bij de wortel aanpakken en dat kan alleen als je met ze spreekt. Niet in groepsverband, maar individueel. We moeten de jongeren een toekomst bieden en losrukken van de groep. Dat kost geld en tijd, maar we kunnen niet anders. Praat mét ze, in plaats van over ze."

 

ONTZAG De eigenaar van Baraka, een populaire Turkse bakker, is het eens met El Messaoudi. ,,Je spreekt hier over een kern raddraaiers van een mannetje of vijf. Hoogstens tien. De rest zijn meelopers, omdat ze denken dat ze dan stoer zijn en toch niets beters te doen hebben. Dat was tijdens oud en nieuw ook zo. De jeugd verveelde zich. Er was niets voor ze. Ik heb de gemeente aangeboden mijn zaak langer te openen en spelcomputers neer te zetten. Dit hield de gemeente tegen."

 

,,Dat zou te veel geld kosten", aldus Demir. ,,Nu ging dat geld naar Boa's en toezichthouders. Zij, en de politie, zaten de jeugd op de hielen, terwijl er niets aan de hand was. Ze maakten foto's, schenen naar binnen en namen een uitdagende houding aan. De jongeren zeiden mij dat ze zich opgejaagd voelden. En hoe dom misschien ook, maar voor boa's en toezichthouders hebben ze nauwelijks ontzag. Voor mij wel, omdat ik wel met hen praat. Ik vind het nog steeds jammer dat men niet inging op mijn aanbod. Dan hadden we dit voorkomen. Dat weet ik zeker."

 

BUURTHUIS Het is niet voor het eerst dat een verzoek van Demir wordt afgewezen. Zo wilde hij het pand overnemen, waar tegenwoordig een bakkerij zit. ,,Nu chillt de jeugd buiten onder het afdak. Door in deze straat iets te openen, creëer je een ontmoetingsplek. Dan zijn ze ook niemand tot last. Ook dit mocht niet. Tja, zeg het maar. Ik heb het idee dat de gemeente niet naar onze ideeën wil luisteren."

Navraag bij jongeren leert dat zij graag een buurthuis willen. ,,Er is er eentje, maar die is nooit open. Daarnaast kan daar net zes man in."

 

Of dit de oplossing is, durft El Messaoudi niet te zeggen. ,,Wij hebben in Amersfoort geen ervaringen met deze problemen. Toch verdient tuig, na hun straf, wel een tweede kans. Als niemand vertelt hoe het wél moet, zal men ook niet veranderen. Wie Bolsius volgt, hoor hem vaak zeggen dat overlastgevende groepen in beeld zijn. Maar groepen bestaan uit individuen. Als je het gedrag van een groep wilt veranderen, moet je het gedrag van de individuen veranderen en daar ligt de sleutel. Er moet een actieplan komen en diverse partijen zijn het daar nu over eens. Iedereen beseft dat er iets moet gebeuren."

 

Een enkeling van de opgepakte jongeren heeft inmiddels een advocaat in arm genomen. Zij klagen de politie en gemeente aan. De politie laat, net als jeugdwerk en buurtvaders, weten dat woordvoering omtrent de problemen in De Koppel bij de gemeente ligt en voor die verantwoordelijkheid loopt Bolsius niet weg. ,,Wij gaan eerst de feiten boven tafel krijgen en dan pas conclusies trekken. Iedereen wil dat dit snel gebeurt, maar ik heb het liever zorgvuldig. Wel constateer ik opnieuw een vraagstuk en dat zullen we begin volgende week in de raad behandelen."