• Twitter @Yous033
  • Nour Said Belkasmi

'De Koppel is tijdens de jaarwisseling opgestaan'

AMERSFOORT De eerste bouwstenen voor een betere wijk De Koppel zijn door een vredig Oud en Nieuw gelegd. Dat is de conclusie die raadslid Youssef El Messaoudi voorzichtig trekt na een geslaagde feestnacht. De Koppel lag door ongeregeldheden in de jaren ervoor onder een vergrootglas, maar mede door de grote hoeveelheid vrijwilligers heeft de wijk zich van zijn beste kant laten zien. ,,We moeten nu doorpakken."

Jeroen van der Veer

Het is nog voor 0.00 uur als de druppels zachtjes op de straten klettert. Drie uur voor dat het nieuwe jaar begint, stopt de regen en komt er wat meer leven in de wijk. Jongeren kletsen met elkaar, buurtouders lopen rond en er is amper tot geen zichtbaar 'blauw' op straat. Op de strip, waar vorig jaar nog veertig jongeren door de ME werden opgepakt, heerst een gezellige sfeer en er wordt zelfs met de Nederlandse vlag gezwaaid.

 

TROTS ,,We zijn met zo'n 25 buurtouders aanwezig en deze lopen overal in de wijk", zegt buurtvader Nour Said Belkasmi. Hij is één van de kartrekkers en wist een grote groep ouders te verzamelen. ,,Hierdoor is ook weinig politie in de buurt nodig. Kijk maar, je ziet helemaal geen politievoertuigen. Vorig jaar was dat wel anders en dat werkte juist averechts."

Links en rechts wordt wat vuurwerk afgestoken en ook kleine vreugdevuurtjes mogen niet ontbreken. Heel even lijkt er een kleine escalatie te komen, maar door buurtouders wordt dit direct in de kiem gesmoord. ,,Ik ben echt trots op deze mensen", zegt El Messaoudi. ,,Er zijn enorme veel ouderen opgestaan en dat werpt zijn vruchten af. Buurtouders hebben eindelijk het initiatief gekregen en je ziet dat het loont."

 

BURGEMEESTER Trots is ook het woord dat burgemeester Lucas Bolsius gebruikt als hij aan de jaarwisseling terugdenkt. ,,Ik ben ongelooflijk trots op de bewoners en Young Leaders in de wijk De Koppel/Meridiaan die dit jaar tijdens Oud en Nieuw het verschil wisten te maken door samen met politie en gemeente te kiezen voor een andere aanpak. Hiermee is het bewijs geleverd dat een goede samenwerking tussen alle partijen in de samenleving tot verandering kan leiden. Een samenwerking waar we verder op kunnen bouwen in het nieuwe jaar."

 

OPGESTAAN Dat is nou precies wat El Messaoudi wil. Het raadslid is al lang bezig met De Koppel en nu wil hij na een geslaagde Nieuwjaarswisseling doorpakken. ,,Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe periode. Waarin we inzien dat deze wijk perspectief heeft. Dat moet nu ook in het gemeentehuis doordringen, want we moeten stappen zetten. Kijk naar de individu, help en ondersteun en biedt ze ook iets. Het voetbalveldje in de wijk ligt er bijvoorbeeld al vijftien jaar. Als je daar alleen al oploopt, breek je je enkels door de hobbels. Het zit hem in dat soort kleine dingen, maar die maken wel het verschil. Geef deze jongeren het gevoel dat ze er ook bij horen."

Buurtvader Nour Said Belkasmi sluit zich aan bij deze woorden. ,,De bladzijde van vorige jaarwisseling moeten we weggooien en nu stappen zetten. De buurt is echt opgestaan."