• Een miniatuur van de Stadsbron, een ontwerp van de Amersfoortse beeldenmaker Ton Mooij.

    Cees Wouda

'De Stadsbron': buitenbeeld of buiten beeld

AMERSFOORT Het ontwerp de 'De Stadsbron' van de Amersfoortse beeldhouwer Ton Mooy heeft zelfs tot en met de politieke arena behoorlijk wat boompjes opgezet. Er zijn ja-knikkers die op de Hof dit buitenbeeld willen hebben en nee-schudders die dit object buiten beeld willen houden. Hoe dan ook, De Stad Amersfoort peilde de argumenten in beide kampen.

Arjan Klaver

De 'Stadsbron' bevindt zich nog in een ontwerpfase. Maar een artist impression op het geduldige papier laat zien dat het om een sierlijke, in het brons gegoten overkapping gaat. Bovendien staan op de rand van de waterput vijf bronzen beelden. Hasse Dekker spreekt zich als lid van de stichting Open Oog, die de 'De Stadsbron' cadeau wil geven aan de gemeente, uiteraard enthousiast uit. „De Hof mist al jaren een blikvanger en zij kan wat ons betreft wel wat power hebben", weet deze medestander.

„Bovendien wordt in deze voormalige pelgrimsstad eindelijke een echte ontmoetingsplek gecreëerd die tevens een toeristische trekker is." Fotograaf Cees Wouda heeft daar een andere mening over. ,,Ik ben een fan van het werk van Ton Mooij. Hij heeft in Amersfoort heel mooie dingen gedaan, maar dit object komt bij mij niet echt over. Wat mij betreft mag de huidige situatie zo blijven of zet desnoods een paar echte bomen op dit plein indien er behoefte is om toch iets te plaatsen." Een idee dat Gert-Jan Kreikamp kan delen hoewel deze makelaar-taxateur de slagingskansen van 'De Stadsbron' groot acht. „Er hebben niet eens zo lang geleden op de Hof een zevental kastanjebomen gestaan. Maar door ziekte of anderszins zijn ze weer uit het beeld verdwenen. Neen, ik denk dat het ontwerp van Ton Mooy prima past op dit plein. Natuurlijk zal er heel wat water door de Eem moeten stromen om dit plan te realiseren. Het is eenvoudigweg moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Er zullen altijd mensen zijn die het niet mooi vinden. Het zei zo."

Buitenbeeld of buiten beeld, Teun van Essen, uitbater van Miles laat graag het democratisch proces erop los. „Om eerlijk te zijn vind ik dit allemaal een zogenoemd stadse aangelegenheid. De Hof is van iedereen. Dus als de meerderheid van de burgers een beeld wil, dan heeft de horeca daar niets over het zeggen." Karin Host van Bibliotheek Eemland voegt daar graag iets aan toe. „Hoewel ik de boom passend vind en bij het ontwerp van de vijf beelden nog een vraagteken plaats, vind ik het onzin om via nota bene een stemming al dan niet een kunstwerk te plaatsten." Dat vindt de nieuwe stadsdichter Eva Vleeskruyer ook die tegelijk een geschreven kunstwerkje als slotakkoord eraan toevoegt. „Ik las een bericht over het zoeken van draagvlak met daaronder een poll of we de zes meter hoge beeldengroep met overkapping mooi- of -lelijk vinden. Deze procedure vind ik geen recht doen aan de kunstenaar. Dat je zo gemeten wordt... Ik kan zelf nog niet echt aan het nieuwe beeld wennen, maar het is en blijft een Mooy. Vandaar mijn gedicht."

Men wil natuurlijk geen slapende draken wakker makenMaar als we in ruil voor alle gevelde bomenEen kunstboomEen echte MooyeOp de fontein willen plaatsenOmringd doorMooy gevormde mensbakselsDan is dat ding ineens niet meer van ons

Ik rende als kind rondjes op de randEn plonsde jaren laterhand in hand met de dorpsgekMet mijn nieuwe gympies door het waterNu zoekt men draagvlak voor het gevaarte.

Op het pentagoonWaar al eeuwen de draak onder woontEn Mooy wordt rijkelijk beloondMet open ogen mag ik hopenWant iemand moet de draak afkopen

(Eva Vleeskruyer).