• Cees Wouda
  • Cees Wouda
  • Cees Wouda

De WAR doet laatste appèl op gemeenteraad (video)

AMERSFOORT Rovase en De WAR hebben afgelopen vrijdag moeten constateren dat er geen samenwerking mogelijk is op het Warner Jenkinson terrein. Rovase onderschatte hoeveel ruimte De WAR nodig heeft om haar activiteiten voort te zetten. „Daarnaast zit De WAR al jaren te krap, dat was alleen acceptabel, omdat wij ervan uit gingen dat we elk moment het pand zouden kunnen kopen en dan vier keer zo veel ruimte zouden hebben."

Arjan Klaver

Dit zegt Harmen Zijp. Hij is met Diana Wildschut de drijvende kracht van De WAR. „Er zou bijvoorbeeld geen ruimte meer zijn om het Knopjesmuseum, waarvoor na de brand ruim 20.000 euro is opgehaald, weer op te bouwen. Tevens bleek er geen ruimte te zijn om een groot deel van de mensen te huisvesten die zich al jaren keihard inzetten voor De WAR, met het vooruitzicht hier een plek te krijgen zodra het is aangekocht. Er zou geen buitenruimte zijn, dus geen plek voor de proeftuin voor binnenstedelijke voedselproductie die De WAR al zeven jaar in voorbereiding heeft.

Ook wordt het heel moeilijk om de vele festivals en kennisdelingssymposia die de WAR jaarlijks organiseert een plek te geven. „Er wordt veel gesproken over alternatieve plekken in Amersfoort", aldus Harmen Zijp van de WAR. „Wij hebben ze niet gevonden, als iemand een goede locatie weet, dan horen we dat graag. Het lijkt ons geen goed idee om iets wat al bewezen heeft van waarde te zijn weg te gooien voor een hypothetisch alternatief waarvan we aan zien komen dat het er niet komt."

MAATSCHAPPELIJKE WAARDE Er is in de stad veel te doen om de maatschappelijke waarde van De WAR. Zelden wordt deze waarde ook concreet gemaakt. Het onafhankelijke bureau Blaauwberg heeft nu een rapport opgesteld over de maatschappelijke waarde van De WAR voor Amersfoort als kennisstad. Het is een vertaling naar het politiek-economische discours van wat er in De WAR gebeurt in termen van economische structuurversterking. Vaak wordt de WAR gezien als een culturele broedplaats, maar zelf noemt De WAR zich een laboratorium voor de stad.

Herman Dummer, ondernemer met hart voor de stad, bood voor aanvang van de raadsvergadering het rapport aan aan wethouders Kemmerling en Buijtelaar. „De War ken ik op uiteenlopende manieren", aldus Dummer. „Ondernemend Amersfoort heeft De War leren kennen als een goede collega.

Ze hebben een eigen gezicht, dat hoort een goede ondernemer ook te hebben. We hebben gemerkt dat het economische en maatschappelijke belang van De War voor Amersfoort in de politiek niet altijd goed begrepen wordt. Het rapport werpt een ander licht op De War en is een spiegel voor de Gemeente Amersfoort. Ongesubsidieerd, maar met een rol waar je als ondernemer u tegen zegt. Op 20 december zal de gemeenteraad praten over de toekomst van De WAR. „Nu gebleken is dat De WAR geen plek heeft in de plannen van Rovase, is duidelijk geworden dat het einde van De WAR onafwendbaar is, tenzij de gemeenteraad anders besluit", aldus Zijp.

Bron video: Amersfoort Gezien (YouTube)