• Peter Storm gaf zaterdag een lezing in De War.

    Foto: Anne Vernooij

De War en Knopjesmuseum definitief weg van huidige locatie

AMERSFOORT De War en het Knopjesmuseum vertrekken definitief uit het Warner Jenkinson-complex aan de Kleine Koppel in Amersfoort. Een andere uitkomst lijkt ondenkbaar nu De War een ultiem aanbod van Rovase -afgelopen vrijdag- naast zich neer heeft gelegd. Volgens Harmen Zijp die namens de Stichting Absurd Nederland (SAN) de belangen van De War vertegenwoordigd, verschilde het aanbod van Rovase niet wezenlijk van wat eerder werd geboden. Vrijdag deed Rovase, de voorlopige winnaar van de selectieprocedure voor de verkoop van het complex Warner Jenkinson, een laatste aanbod aan de SAN. Maar de stichting legt dat dus naast zich neer.

Jeroen van der Veer

Zijp is blij dat Rovase tot het laatst toe bereid was om in gesprek te gaan met de SAN, maar kan weinig met het laatste aanbod. ,,Wij willen onafhankelijk blijven en ons maatschappelijk belang behouden. Hoe vriendelijk dit aanbod van Rovase ook is, er verandert niets. Daarnaast is de totale oppervlakte die we aangeboden krijgen nog niet voldoende. Stappen we nu in, dan zijn we ons onafhankelijkheid kwijt. Vroeg of laat gaat het commercieel worden en dat is niet wat wij willen", aldus Zijp.

De War is een broedplaats voor cultuur, kunst, techniek en milieu-initiatieven en is momenteel in het complex gevestigd, net als het Knopjesmuseum dat dit voorjaar voor een groot deel werd verwoest door een brand. Het is gevestigd in de oude luciferfabriek aan de Eem uit 1881, een fabriekscomplex dat later onder meer dienst deed als productiefaciliteit van de Nederlandse Kleurstoffen Industrie en ook wel bekend is onder de naam van de laatste eigenaar Warner en Jenkinson. Naast de War bevinden zich op het fabrieksterrein verschillende andere bedrijven en ateliers. Momenteel is het complex in eigendom van de gemeente Amersfoort, maar die startte een verkoopprocedure om het complex van de hand te doen. Sinds bekend werd dat Rovase de procedure om het complex had gewonnen, ging de partij met de SAN in onderhandeling over mogelijke verhuur.

LAATSTE POGING Vorige week vrijdag, 9 december, wees de SAN een eerder voorstel van Rovase van de hand. De twee partijen verklaarden ,,te ver uit elkaar te liggen''. Met het aanbod van vandaag (vrijdag 16 december, red.) probeerde Rovase de SAN een laatste mogelijkheid te bieden om zich nog te huisvesten. ,,We willen ook graag benadrukken dat het onze intentie was om er samen uit te komen en dat willen we nog steeds. Om die reden hebben wij vandaag nog in een ultieme poging een nieuw aanbod gedaan zodat de WAR het Knopjesmuseum kan huisvesten'', aldus Rovase in een brief aan de Amersfoortse gemeenteraad.

EINDE IS BETER Ondanks de mislukte onderhandelingen en het aanstaande vertrek van De War uit de huidige locatie, wil Harmen Zijp geen kwaad woord over Rovase spreken. ,,We hebben prima gesprekken gehad en dat zij nu met dit voorstel komen, zegt veel. We krijgen het simpelweg niet rond. Ik heb liever dat hier het einde van De War is en dat wij ergens anders opnieuw moeten beginnen, dan dat wij onze kernwaarden kwijt zijn." 

De gemeenteraad vergadert dinsdag over de toekomst van De War.