• Het organiseren van buurtactiviteiten is een belangrijk onderdeel van Indebuurt033. ,,We moeten de verbinding zoeken en maken."

    Archief Indebuurt033

Debat over de eerste maanden van Indebuurt033

AMERSFOORT Na een lastige opstartfase, kijkt Indebuurt033 tevreden terug. De trein is gaan rijden en dendert vrolijk door de stad. ,,In het begin was het nieuw en was het voor de inwoners van Amersfoort zoeken."

 

Jeroen van der Veer

 

Door verbindingen te zoeken is Indebuurt033 sinds januari bezig om de sociale basis infrastructuur in Amersfoort te coördineren en te verbeteren. Het is voor veel inwoners (nog altijd) iets ontastbaars, maar de organisatie lijkt haar wortels steeds dieper in de samenleving te wurmen.

 

Een organisatie waar je terecht kunt met bijna al je vragen en suggesties. Het klinkt abstract, maar Indebuurt033 probeert sinds januari die rol te vervullen. Zij ondersteunen waar nodig de inwoners bij het ontwikkelen en uitvoeren van initiatieven. ,,Het moet vooral vanuit hen komen", duidt Jolande Koelewijn. ,,Zij weten tenslotte het beste wat er leeft en speelt in hun straat, in hun wijk en in hun stad."

In dienst van Indebuurt033 is Koelewijn buurtnetwerker in de wijken Koppel en Kruiskamp. De voelsprieten en oren namens de organisatie, die verbinden als kernwoord heeft. ,,De bewoners moeten in de wijk de regie in handen krijgen. Zij moeten aangeven wat ze graag willen en wij ondersteunen hen daarin waar mogelijk."

 

DOELGERICHT Om aan de vragen te kunnen voldoen, krijgt de welzijnskoepel jaarlijks een bedrag van 7.8 miljoen euro. Daarnaast werd in februari duidelijk dat men ook nog eens 250.000 euro erbij kreeg omdat er vertraging zat in de overgangsoperatie. Een deel van het extra geld was nodig om vaste krachten en vrijwilligers extra bagage mee te geven, om de opstartfase in goede banen te leiden.

Mede door dit geld werken er bij Indebuurt033 zo'n 55 voltijdkrachten en beschikt het over een groot netwerk van vrijwilligers. Deze krachten werken wijkgericht en dat is ten opzichten van het verleden een groot verbeterpunt. Zo is men van een stedelijke aanpak naar loketten in eigen wijken gegaan. Op die manier kan bekeken worden welke problemen er zijn en kan men per wijk doelgericht werken.

 

HELPENDE HAND Een van wijken is Kruiskamp, daar is Koelewijn een belangrijke spin in het web. ,,Het is een levendige wijk met een aantal kwetsbare buurten, waarin men denkt dat veel niet mogelijk is. Dat is onzin, zolang je het maar samen doet. Wij zijn nu vijf maanden bezig en kunnen concluderen dat het goed gaat."

Diverse activiteiten worden door Indebuurt033 georganiseerd en hun aanwezigheid zit in kleine dingen. Aan het geven van een duwtje in de goede richting tot aan mensen met elkaar verbinden en de samenwerking aangaan. ,,Welzijn is het kernwoord. We moeten elkaar helpen en naar elkaar omkijken. Zo was er, bij één van de Mobiel Terras-acties, een blinde mevrouw die graag wilde breien. Het is voor de buitenwereld misschien iets heel kleins, maar voor zo'n vrouw betekent het de wereld. Wij helpen haar dan graag op weg."

 

Volgens Bert Jan Bos is de komst van Indebuurt033 een verademing. De inwoner van de wijk, en tevens lid van het Buurtbestuurteam, vindt vooral de dialoog belangrijk. ,,Natuurlijk is het altijd een spel tussen bewoners en het wijkbudget, maar de toetsing voor de uitgaven wordt nu beter gedaan. Het geld was er altijd al, alleen het was voor ons niet zo tastbaar. Nu weet men inmiddels wie de aanspreekpunten zijn en samen blijkt dan opeens een hoop mogelijk."

 

SPANNEND Dit alles is in het leven geroepen door wethouder Fleur Imming. Voorheen waren er twaalf organisaties die subsidie ontvingen, terwijl Indebuurt033 dit nu in zijn eentje beheert. ,,Omdat er bij de oude situatie veel lijntjes liepen, ontbrak soms het overzicht en deden sommige partijen dubbel werk. Het was niet altijd effectief en daarom moest er iets gebeuren."

Inmiddels is Indebuurt033 zo'n vijf maanden actief en vooral de opstartfase was lastig, blikt Imming terug: ,,In het begin was het nieuw en was het voor de inwoners van Amersfoort zoeken. Dat gebeurt nog wel, maar je merkt dat het wat doet met de stad. Zoiets heeft tijd nodig, al is dat lastig in een politieke omgeving. Daar wil men snel resultaat zien, maar zo'n grote verandering kan gewoon iets langer duren. Voor mij was en is het ook spannend. Toch ben ik zeker positief. Wanneer we kunnen zeggen dat het geslaagd is? Daar ga ik geen termijn aan stellen. Er valt altijd iets te verbeteren."

 

DEBAT Woensdag 21 juni organiseren RTV Utrecht, De Stad Amersfoort en Bibliotheek Eemland een debat over Indebuurt033. Hierbij zal de organisatie aanwezig zijn, maar ook wethouder Imming. Het debat in het Eemhuis begint om 20.00 uur. De centrale vraag is 'Hoe staat welzijnsorganisatie Indebuurt033 er voor'. De toegang is gratis.