• Naast burgemeester Bolsius zijn verschillende politici, buurtbewoners en jeugdwerkers aanwezig bij het debat vanavond.

    Keistadnieuws

Debat over 'probleemjongeren' in Eemhuis

AMERSFOORT Hoe gaat Amersfoort om met probleemjongeren? Het is een actuele vraag die sinds Oud en Nieuw opnieuw voor flinke hoofdbrekens zorgt. Er zijn tientallen vragen, maar nog niet al te veel antwoorden. Enkele van deze problemen zullen vanavond aangekaart worden bij het publieke debat in Bibliotheek Eemland, waar onder andere burgemeester Bolsius en raadslid Youssef el Messaoudi spreken. 

Jeroen van der Veer

Bijna drie maanden later struikelt men er nog altijd over. Hoe worden de probleemjongeren bereikt en belangrijker; hoe kan men ze een kans bieden op een beter leven. Diverse 'oplossingen' hebben de revue al gepasseerd, maar de gouden tip zat er nog niet tussen.

Het woord is hierbij direct gevallen. De Meridiaan heeft sinds Oud en Nieuw een verkeerde naam opgebouwd. Op die plaats ging het tijdens de nieuwjaarsnacht mis en werden ruim veertig personen door de ME opgepakt. Een op zichzelf staand feit?  Er is niemand die dit echt weet.

Want neem bijvoorbeeld de kermisrellen op het Eemplein. De politie werkte voor de aanwezige jeugd als een rode lap op een stier en ook hier ging het de eerste avond goed mis. Het plein werd leeggeveegd en de daaropvolgende dagen schaalde de politie flink op. 

 

VERLEIDELIJK Het vergrootglas hangt nadrukkelijk boven de jongeren, maar toch wil burgemeester Lucas Bolsius benadrukken dat men niet de rest van de jeugd moet vergeten. ,,Amersfoort heeft veel jongeren waar het goed mee gaat. Ze zijn actief, gaan naar school, op stap en gaan sporten. Helaas is er een kleine groep jongeren die minder kansen zien, of soms een onverstandige route nemen."

,,Dat leidt soms tot incidenten", vervolgt de burgemeester zijn verhaal. ,,Het is verleidelijk om het dan alleen over misdragingen bij evenementen te hebben, zoals met oud en nieuw. Maar de uitdaging is groter dan dat."

 

GRENS Juist deze uitdaging zorgt momenteel voor flink wat wrijving. De een zegt dat ze keihard aangepakt moeten worden, terwijl de ander graag een zorgvuldige aanpak ziet. Bolsius: ,,Het zijn nog steeds jongens en meisjes die een kans verdienen en eigen kansen en ambities moeten kunnen hebben. Ook de thuissituaties zijn vaak niet te vergelijken. Veel jonge mensen kunnen met één goede kans hun leven op de rit krijgen. Maar bij anderen kost dat meerdere pogingen en bij een hele kleine groep lukt het nooit. Maar bij iedereen moeten we het blijven proberen. Met werk, school, sport, een goed gesprek, of gewoon zware maatregelen als het echt niet anders kan. Jongeren die de grens opzoeken; het is iets van alle steden en alle jaren. Goed om daar tijdens het gesprek verder op in te gaan."

 

DEBAT Dat gesprek vindt woensdagavond plaats in Bibliotheek Eemland, waar op 1 maart een debat over 'hoe gaat Amersfoort om met probleemjongeren' plaatsvindt. Gespreksleider van deze avond is de ervaren Eva Brouwer. Het project is een samenwerking tussen RTV Utrecht, nieuwsblad De Stad Amersfoort en Bibliotheek Eemland. Naast Bolsius en El Messaoudi komen verschillende Amersfoortse politici, buurtbewoners en jeugdwerkers naar de bijeenkomst.

 

Vanaf 19.30 uur zijn belangstellenden welkom, om zeker te zijn van een plek is aanmelden wenselijk via: www.bibliotheekeemland.nl.