Definitief plan voor Westelijke ontsluiting gepresenteerd (update)

AMERSFOORT Het definitieve plan voor de Westelijke ontsluiting is woensdagmiddag bekend gemaakt en deze is in grote lijnen hetzelfde als het conceptplan. Nu de plannen definitief bekend zijn, is het afwachten of de gemeenteraad het project goed gaat keuren. Daarvoor zal 67 miljoen begroot moeten worden. ,,We hebben de afgelopen jaren veel werk verzet en eindelijk kunnen we nu het definitieve plan voorleggen", aldus wethouder Hans Buijtelaar.

 

Jeroen van der Veer

 

Volgens het college van Burgemeesters en Wethouders is de Westelijke ontsluiting nodig om de drukte rondom de stad te verkleinen. Zo moet de weg de routes vanuit Amersfoort naar Soest en Soesterberg beter met elkaar gaan verbinden.

 

Nu het definitieve plan gereed is, hoopt de wethouder van onder meer financiën en verkeer op groen licht van de raad. ,,In het tweede kwartaal van 2016 hopen wij de spreekwoordelijke klap te kunnen geven en aanbestedingen te doen. In 1948 werd er voor het eerst over deze ideeën gesproken en in 2010 is er nieuwe energie ingepompt. Dit heeft uiteindelijk tot het plan geresulteerd, die wij vandaag kenbaar maken."

 

Het voorstel wijkt nauwelijks af van het conceptplan, dat eerder dit jaar voorgelegd werd. ,,Die presenteerden wij toen, om eventuele problemen te tackelen. Zo hebben we de feedback meegenomen en zijn er kleine aanpassingen gedaan."

 

Eén van de aanpassingen is de groenstrook, die door goed overleg met de defensie alsnog behouden kan blijven. Ook zal het verkeer aan de westkant van de stad geen spoorovergang meer passeren. Zo wordt een onderdoorgang aangelegd en zullen fietsers een viaduct over het spoor krijgen in plaats van een tunnel.

 

Ondanks dat er drieduizend bomen gekapt zullen worden, moet de Westelijke ontsluiting een kleurrijk gebied worden. ,,Doordat de weg deels door een bosgebied gaat, zullen deze gekapt moet worden. De bomen worden gecomposteerd en ook hebben we zes ton beschikbaar gesteld voor extra groenvoorziening."

 

In het verlengde hiervan is de verplaatsing van de parkeervoorzieningen bij het Bosbad. Deze zullen dichter bij het hockeyveld gevestigd worden. ,,Hierdoor krijg je een betere ecologische verbinding met de rest."

 

Wethouder Buijtelaar beseft dat de eventuele werkzaamheden voor overlast kunnen zorgen. Er is dan ook uitvoerig met de dierentuin gesproken. ,,Zij zijn een grote attractie in Amersfoort en daarom zal er altijd voor gezorgd worden dat bezoekers de dierentuin kunnen bereiken. Dat gaan wij ze ook beloven en in het hoogseizoen zal daar niet gebouwd worden."

 

Als het plan daadwerkelijk door de raad komt, zal er vanaf de Stichtse Rotonde een nieuwe weg naar de dierentuin komen. Deze komt dan dwars door het terrein van de Prins Bernhardkazerne. Laatstgenoemde krijgt een eigen ingang aan de Westelijke ontsluiting en deze zou bedoeld zijn voor officiële gelegenheden.

 

,,Het wordt nu afwachten wat de raad er van gaat vinden", aldus Buijtelaar. ,,Hopelijk kunnen we in 2020 het lintje gaan doorknippen tijdens de opening."

 

Volg de link voor een animatie, zoals deze in februari gepresenteerd werd.