• Koert van Veen, Petra Hulshof en wethouder Bertien Houwing stralen bij de uitreiking.

    Cees Wouda

Derk Koetje Award voor Petra Hulshof

AMERSFOORT De prijs kwam voor Petra Hulshof onverwacht, maar ze is maar wat trots op de Derk Koetje Award. Voor de zevende keer werd tijdens het Coming Out weekend in Amersfoort de prijs uitgereikt en de 61-jarige Amersfoortse werd de gelukkige. Voor het eerst in de geschiedenis werd daarmee een heteroseksueel in het zonnetje gezet. ,,Ik heb geschiedenis geschreven."

Jeroen van der Veer

 

Eigenlijk houdt Hulshof er helemaal niet van om in het zonnetje te staan. Ze werkt graag achter de schermen en is niet bang om haar mening te geven. Misschien was dat dan ook wel de reden dat De Wham voor haar koos. Tien jaar lang was ze uitbater van gaycafé Lapart en daarvoor van de Pieternel.

Daarnaast zit Hulshof in het bestuur van de stichting Gaypride Amersfoort, en ze is daarmee een stuwende kracht van het jaarlijks terugkerende evenement op de Hof. Twee weken geleden hebben Petra Hulshof en haar man Henk gaycafé Lapart overgedragen aan een nieuwe eigenaar.

 

,,Deze prijs geeft veel voldoening", aldus de prijswinnaar. ,,Toch is het een dubbel gevoel. Je hoopt dat het helemaal niet nodig is om je in te zetten voor LHBT'ers (lesbische vrouwen, homoseksuelen mannen, biseksuele en transgenders), maar helaas laat onze maatschappij dat nog niet toe. Gelukkig gebeurt dat in Amersfoort wel steeds meer en dat is mooi om te zien en te ervaren."

 

UNANIEM Afgelopen zondag werd de prijswinnaar bekend gemaakt, nadat diverse namen waren voorgedragen aan de jury. Uiteindelijk viel de keuze unaniem op Hulshof, vertelt Koert van Veen. ,,Alle juryleden gingen eerst los van elkaar stemmen en we kozen allemaal voor Petra. Tja, dan hoef je als voorzitter ook niet verder in discussie te gaan."

De Derk Koetje Award is een onderscheiding in de vorm van een verzilverde penning die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de belangen van LHBT'ers in Amersfoort en omstreken. ,,Eigenlijk is het vreemd dat Petra niet eerder won", verontschuldigd Van Veen zich min of meer.

 

ERKENNING Uit handen van wethouder Bertien Houwing kreeg Hulsof de award en die ontving ze met een lach en een traan. ,,We hebben net twee weken geleden Lapart overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Gelukkig aan een bekende, waardoor ik zeker weet dat het in goede handen is en daarnaast blijft het een gaybar. Toch is het niet makkelijk om het los te laten en dat merkte ik zondag ook. Ik moest tegen de tranen vechten."

Nu ze geen eigenaar meer is van Lapart, blijft Hulsof zich alsnog inzetten voor de LHBT-ers in Amersfoort. ,,Natuurlijk ga ik het caféwereldje wel missen, maar ik blijf er komen. Daarnaast blijf ik verbonden aan de Gaypride en blijf ik mij inzetten." Ondanks dat ze liever niet in de schijnwerpers staat, doet de erkenning haar veel. ,,Natuurlijk is het mooi om de award te krijgen. Het is een teken dat mijn werk gewaardeerd wordt, al zie ik dat veel liever in de praktijk terug. Gelukkig gebeurt dat ook steeds vaker."