Digitaal sociaal platform voor Nieuwland

NIEUWLAND ,,Een plek van, voor en door de wijk', zo noemt de organisatie het nieuwe digitale platform in de wijk Nieuwland: Iris in Nieuwland. Sinds kort beschikt Nieuwland over een website waarop bewoners elkaar kunnen ontmoeten. ,,We willen hiermee mensen bij elkaar brengen en zorgen dat buurtgenoten met elkaar in contact komen", zegt Korné Boekholt, een van de initiatiefnemers.

Nicoline Lans

Het platform is in het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met de lokale partijen en organisaties, zoals 'Nieuwland Ontmoet' en de herberg in Nieuwland, ontwikkeld. ,,We hebben de afgelopen maand online proefgedraaid om de kinderziektes eruit te krijgen. Nu is het de beurt aan de bewoners zelf om actief op het platform aanwezig te zijn", vertelt Boekholt.

Maar wat kunnen buurtbewoners doen of vinden op de website?

,,Op Iris in Nieuwland kunnen bewoners onder andere nieuws vinden, informatie plaatsen en hun wensen voor de wijk kenbaar maken. Op deze manier kunnen er nieuwe initiatieven ontstaan en kunnen mensen bijvoorbeeld een wens aanhangen zodat er daadwerkelijk iets van de grond kan komen. Verder kun je op het platform de wijkagenda raadplegen en indien nodig aanvullen zodat iedereen weet wat er in de wijk speelt."

EIGEN WIJK Volgens Boekholt weten mensen vaak niet wat zich allemaal in hun eigen wijk afspeelt. ,,Er gebeurt meer in de wijk dan je denkt", zegt hij. ,,Mensen willen het wel weten, maar er is simpelweg geen centrale agenda waar alles op staat. Die wijkagenda willen we met Iris in Nieuwland opzetten. Elke vereniging kan zijn activiteit erop plaatsen. Van een wedstrijd van de lokale voetbalclub tot een toernooi van de schaakclub.

Op de website linken we dan door naar de betreffende vereniging of partij. In sociale zin is Iris zeker een aanvulling. Mede daarom is er ook een functie gericht op zorg aan toegevoegd."

HULP VRAGEN Via die functie kunnen mensen hulp vragen, dromen en wensen uitspreken en hulp en diensten aanbieden.

,,Op die manier kunnen mensen met dezelfde wens of hetzelfde idee elkaar vinden. Anders waren ze elkaar misschien nooit tegen gekomen. Je kan elkaar helpen op deze manier. Een buurjongen kan bijvoorbeeld zijn buurvrouw helpen met de boodschappen, als een heitje voor een karweitje. Of iemand heeft een lift naar het ziekenhuis nodig en vraagt dat op het platform. Daar staan we voor. Mensen met elkaar in contact brengen en samen iets doen voor de wijk. Dat vinden we heel waardevol en in deze tijd van teruglopende professionele zorg geen overbodige luxe."

,,Iris in Nieuwland is dus heel breed opgezet en voor iedereen toegankelijk door de vele functionaliteiten", gaat Boekholt verder. ,,Zo is het ook een prima plek om met elkaar te delen of te ruilen. Het geeft dus ook gestalte aan duurzaamheid en nabuurschap wat de sociale cohesie alleen maar kan bevorderen.

Niet in de laatste plaats zal het buurtalert hier ook een bijdrage aan leveren. Via het buurtalert kunnen bewoners elkaar waarschuwen voor vreemde zaken die zich in de wijk of buurt afspelen of elkaar informeren over dingen die ze niet helemaal vertrouwen."

ANDERE WIJKEN De organisatie is van plan 'Iris' ook op te zetten in andere wijken. ,,Vathorst is de volgende en als andere wijken interesse hebben zijn we te benaderen voor meer informatie."

Kijk voor meer informatie op: www.irisinnieuwland.nl.