'Discussieavond over radicalisering gaat niet door'

AMERSFOORT Binnen de Amersfoortse politiek is er flinke verwarring ontstaan over het houden van een discussiebijeenkomst over radicalisering. In een uitgelekte memo staat te lezen dat burgemeester Bolsius en wethouder Houwing vrezen voor ongeregeldheden en daarom de bijeenkomst schrappen. Een bericht dat later op de donderdagavond door de burgervader ontkracht werd.

 

Jeroen van der Veer

De bijeenkomst over radicalisering zou op 8 maart plaatsvinden in het stadscafé. Hierbij stond het onderwerp 'preventie van radicalisering' op het programma, maar volgens de memo wordt deze bijeenkomst geschrapt. ,,Nu we geen steun hebben vanuit het college, zien we geen mogelijkheid om op 8 maart het Stadscafé over dit onderwerp te organiseren", staat te lezen in de op donderdagmiddag uitgelekte memo.

Via woordvoerder Iris van Veen laat burgemeester Lucas Bolsius donderdagavond weten dat de discussiebijeenkomst niet geanuleerd is en dat het enkel en alleen een advies heeft gegegeven: ,,Het is niet onze bedoeling geweest om er een stokje voor te steken. We zijn naar onze mening in gesprek met de organisatie van het Stadscafé." 

COLLEGEBERICHT Na de uitgelekte memo heeft de gemeente een collegebericht aan de raad gestuurd. Daarin staat te lezen dat ze de organisatie hebben geadviseerd meer de tijd te nemen voor de discussie: ,,Op het moment dat het idee voor een stadscafé over aanpak en preventie van radicalisering met mij en wethouder Houwing is besproken, hebben wij advies gegeven om meer tijd te nemen om de bijeenkomst voor te bereiden. Wij vinden het belangrijk dat de bijeenkomst bijdraagt aan de verbinding tussen bewoners in de stad. Een onzorgvuldige behandeling van dit onderwerp kan tot polarisering leiden." 

Hoe de verwarring heeft kunnen ontstaan, is op dit moment nog onbekend.