• De staking op vrijdag 15 maart is tevens kinderdag.

    VVV

Dit is er de komende week te doen in de stad

AMERSFOORT De Stad Amersfoort plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen. De volledige lijst met activiteiten is dagelijks te vinden in onze online agenda of de rubriek Uit&Cultuur.

14 maart 2019

Hoogland

[Digitaal Hulpplein in Dorpshuis de Neng
[10:00 Engweg 7
Gratis hulp en advies op digitaal gebied van de vrijwilligers van Bibliotheek Eemland. Neem uw eigen apparaat mee.

Hoogland

[Sobere maaltijd met Guus Prevoo
[18:00 Kerklaan 22 28
In de eerste week van de 40-dagentijd, is in 'De Pastorie' van de RK Kerk St. Martinus de sobere maaltijd, die in het teken staat van 'Water verandert alles!' Guus Prevoo komt namens de Vastenactie Nederland om te vertellen over dit onderwerp. Inschrijven kan op de inschrijflijst, deze ligt achter in de Sint Martinuskerk.

Amersfoort

[Lezing: Vasten
[18:30 Eemplein 71
Waar vasten vroeger normaal met geloof te maken had, zijn er tegenwoordig veel mensen die zich op de een of andere manier iets ontzeggen. Denk aan hypes als Dry January of Stoptober om te stoppen met roken. Daarom geeft de Bibliotheek Eemland in samenwerking met Het Lokaal een lezing over dit thema. Idelette Otten en Olga Leever, de schrijvers van het boek 'Vasten', zijn de sprekers. De avond gaat verder in Het Eemhuis waar Idelette Otten en Olga Leever vertellen over vastentradities vanuit diverse achtergronden. Idelette is predikant en Olga is tekstschrijver. Allebei hebben ze ervaring met vasten en samen schreven zij het boek 'Vasten'.

15 maart 2019

Amersfoort

[Letterspel op stakingsdag
[9:00 Zonnewijzer 2
Op de landelijk staking in het Onderwijs kunnen kinderen en ouders hier terecht voor spelletjes.

Amersfoort

[Wel/School
[9:30 Stationsplein 49
Tijdens de landelijke onderwijsstaking laten alle sectoren hun werk die dag liggen. Een uitstekende gelegenheid om de taak op te pakken, vonden Annette Dölle en Martijn Aslander, auteurs van 'Nooit Af in het Onderwijs'. Ze verzorgen deze dag WEL/SCHOOL. Leren hangt niet af van een schoolgebouw of gediplomeerde docenten, maar van de juiste ingrediënten in de juiste context. Op vergaderlocatie S2M worden gratis lezingen en sessies gegeven, waarbij de tiener in de hoofdrol is. Lessen duren 30 minuten en worden gegeven door bevlogen mensen, zoals sprekers, politie of ex-topsporters. Alle tieners uit Nederland zijn uitgenodigd, maar de organisatie focust zich op de vo- en mbo-scholen uit omgeving Amersfoort. Alle info: www.welschool.nl

[Omgaan met de digitale overheid
[10:00 Eemplein 75
Steeds meer overheidszaken, ook met de gemeente Amersfoort, kunnen geregeld worden via internet. Vaak met gebruik van de DigiD. Voor wie niet zoveel ervaring heeft met de computer, kan dit best lastig zijn. Daarom verzorgt de Bibliotheek Eemland in samenwerking met Seniorweb een informatiebijeenkomst over de digitale overheid. De toegang is gratis.

[15 maart: Staking = Kinderdag!
[10:30 Krankeledenstraat 30
Kies zelf je activiteiten, en reserveer vooraf een plekje. Juniorwandeling (6-10 jaar) om 12:00 en 14:30 uur: 5,00 euro. Torenbeklimming om 10:30 en 11:45 uur: 4,00 euro • Workshop Porseleinschilderen bij Mondriaanhuis (6+) om 14:00 uur: 2,50 euro (plus museumentree) • Junior High Tea vanaf 14:00 uur bij The Blueberry: 5,00 euro. Jeugdfilm bij De Lieve Vrouw: 7,50 euro. 12:00 Buurman en Buurman Winterpret (AL). 12:15 Sing Song (6+). 13:15 Maya: De Honingspelen (AL). 15:00 Wad, overleven op de grens van water en land (6+) Meer informatie en alle links om je aan te melden/plekken te reserveren via www.amersfoortsegidsen.nl/kinderdag

[Oprichting Leesclub Japanse literatuur
[19:30 Eemplein 71
Senia en de Bibliotheek Eemland richten samen met Schwob ('De mooiste vergeten klassiekers') leesclubs Japanse Literatuur op. Het streven is om leesclubs van zes tot acht personen samen te stellen.

[Tertulia Centro Hispano Americano
[20:00 Heiligenbergerweg 64
Deze lezing heeft als titel: La dictadura como tema y trasfondo en la literatura latinoamericana. Spreker is de heer Juan Carlos Salvia, van oorsprong Mexicaan. De dictaturen hebben in Latijns-Amerika een onuitwisbaar spoor achtergelaten. Meer informatie over deze en andere activiteiten van het Centro Hispano Americano is te vinden op www.amersfoortlatino.nl.

[Blaudzun in het Eemhuis
[20:00 Eemplein 75
Scholen in de Kunst presenteert in maart de achtste editie van het Masterclassweekend. Een veelzijdig programma voor kunstbeoefenaars, cultuurliefhebbers, cursisten en nieuwsgierige bezoekers. Vrijdag 15 maart trapt zanger Blaudzun af met een masterclass sing & songwriting. Aansluitend zijn op zaterdag 16 en zondag 17 maart de andere masters te bewonderen in het Eemhuis.

[Groen op hakken - interactieve lezing
[20:00 Watersteeg 85
Deze avond biedt inspiratie voor alle vrouwen (en mannen) die duurzamer willen leven, maar niet zo goed weten hoe. Marjoke Knoop en Marianne Draaijer-Luiten geven praktische tips, achtergrondinformatie en delen persoonlijke ervaringen. De toegang is gratis.

16 maart 2019

Amersfoort

[Open dag De Lichtenberg
[11:00 Utrechtseweg 293
Verpleeghuis en Woonzorgcentrum De Lichtenberg, onderdeel van Beweging 3.0, zet de deuren open tijdens de Week van Zorg en Welzijn. In diezelfde week (op 15 en 16 maart) vindt ook NL Doet plaats. Er is een rommelmarkt, informatiekraampjes en verschillende interactieve demo's en workshops van zorgtechnologie en spellen, omlijst door muziek.

Hooglanderveen

[Things to do in 't VeenVat
[12:00 Disselplein 6
Bij 'Things to do in 't VeenVat' kan men kennismaken met allerlei activiteiten die Hooglanderveen en Vathorst te bieden hebben op gebied van cultuur, sport, welzijn en zorg. Zo'n veertig initiatieven zijn deze middag in De Dissel aanwezig, zoals Toneelvereniging Eldorado, de Belangenvereniging Hooglanderveen en Fotoclub Zone V. Ook diverse sportverenigingen. Rugbyclub Eemland zullen activiteiten aanbieden en de Brandweer VRU zal een demonstratie geven op het gebied van ontruiming.

Amersfoort

[Muziek na de markt in de Lutherse kerk
[16:00 Langestraat 61
Dwarsfluitist Lucas Coltof en pianist Adriaan Plantinga brengen deze middag muziek uit de romantiek. Geniet van de lyriek van Schubert en Liszt, de frisse energie van Prokofieff en de briljante Franse helderheid van Poulenc.

[Concert met Sint Caecilia
[19:30 Coninckstraat 60
Het jaarlijks voorjaarsconcert van muziekvereniging Sint Caecilia. Dit jaar is het muzikale thema: Helden! Het opleidingsorkest onder leiding van Inge Lage Venterink speelt de muziek van Pokémon. De jeugdslagwerkgroep en slagwerkgroep onder leiding van Marcus Wiebenga gaan de strijd aan met nummers als March of the dragoons en Hymn to the fallen. Het fanfareorkest onder leiding van Arjan Dunning speelt trots en dapper Soldaat van Oranje over de bekende Erik Hazelhoff Roelfzema. Kaarten verkrijgbaar via: www.sintcaecilia.nl/voorjaarsconcert.

[Voedsel verbouwen op maan of Mars?
[20:00 Schothorsterlaan 21
Wetenschappers experimenteerden met kunstmatige Mars- en maanbodems met verschillende groenten en volgden die in hun groei. Inmmiddels lukt het tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, door grond verbeter methoden. Kaarten 2,50 euro via: https://bit.ly/2tRWrBm

[Benefietconcert koororgel St.-Joriskerk
[20:00 Hof 1
Organist Jan Jansen en violist Kees Hülsmann verzorgen een concert met werken van Johann Sebastian Bach. Daarbij staat het onlangs in gebruik genomen uitgebreide en voltooide koororgel in de St.-Joriskerk centraal. De toegangsprijs is acht euro en de opbrengst komt geheel ten goede aan de voltooiing van het koororgel, evenals de opbrengst van de CD 'Organo Completato' van Rien Donkersloot op dit orgel.

['It's a Man's World in het Flint theater
[20:15 Coninckstraat 60
Soullegendes als James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye inspireerden de wereld en zongen zichzelf regelrecht de geschiedenis in. Met hun muziek, rake teksten en meeslepende performances bepaalden zij de soundtrack van een hele generatie. Ondanks hun vaak zware leven wisten zij vanuit armoede en een maatschappij die hen afwees uit te groeien tot ware iconen.

17 maart 2019

Amersfoort

[De Lieve Vrouw CineSingle
[12:00 Lieve Vrouwestraat 13
De Lieve Vrouw verzorgt maandelijks een filmmatinee op zondag als ontmoetingsmoment voor single filmliefhebbers van alle leeftijden. Vooraf kun je samen een kopje koffie drinken en na afloop kan er geluncht en geborreld worden in het café: de ideale setting voor een sfeervolle kennismaking. Winnaar beste scenario in Cannes. Kaarten zijn te koop via de site en de kassa (100% pin of creditcard) www.lievevrouw.nl. 033-4226555 facebook/CineSingleAmersfoort

[Winter Wonder Klank
[14:30 Paladijnenweg 275
Een concert van Marja de Jong, professioneel zangeres, dirigent, componist en multi-instrumentalist. De entree bedraagt 10,00 euro.

[Wereldverteldag in het Randenbroeker Bos
[14:30 Heiligenbergerweg 115-119
Verhalen, gedichten en muziek over onder andere Maria-mirakel, Everard Meyster en Armando. Toegang: vrijwillige bijdrage Reserveren: info@theatertoermalijn.nl

[Poppenspel Bennie Billenbijter
[15:00 Wageningseberg 43
Bennie Billenbijter is een poppenspel gespeeld door Poppentheater Cassiopeia. Het gaat over Bennie die niet langer in billen wil bijten omdat hij vrienden met de mensen wil worden. Kaartjes 6,00 euro. Reserveren: www.poppentheatercassiopeia.nl/reserveren.

[Mannenzaal Klassiek pianist Alain Escudero
[15:30 Westsingel 47
De van oorsprong Franse pianist Alain Escudero geeft in de serie Mannenzaal Klassiek een concert in de Mannenzaal. Op het programma staan werken van Spaanse componisten: Sonates van P. Antonio Soler en de Suite Espanola van Isaac Albeniz. Kaarten: 14,00 euro in voorverkoop, reserveren via info@mannenzaal.nl Kaarten aan de zaal kosten 15,00 euro.

18 maart 2019

Amersfoort

[Open dag bij TV Metgensbleek
[19:00 Parelhoenstraat 12A
TV Metgensbleek is een bij de KNLTB aangesloten tennisvereniging, die recreatief tennis hoog in het vaandel heeft staan. De open dag is voor de jeugd t/m 17 jaar van 18.00 tot 19.00 uur en voor iedereen van 18 jaar en ouder vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur. Met een gratis clinic van een professionele tennisleraar.

19 maart 2019

Amersfoort

[Netwerken werkt
[12:00 Watersteeg 85
Werkzoekend, denk je na over ander werk of een nieuwe opdracht? Iedereen met interesse is welkom bij de netwerkochtend van het In Between Café Amersfoort. Deelname aan de workshops is gratis, een vrijwillige bijdrage achteraf is welkom.