• Woensdagavond werd de kermis eerder gesloten wegens onrust. Zover kwam het donderdag niet.

    Jan van Dijk

Drie aanhoudingen na onrust op kermis

AMERSFOORT De politie heeft drie personen aangehouden naar aanleiding van de rellen op de kermis woensdagavond op het Eemplein.

Een groep jongeren die 's middags al vervelend was, vond het 's avonds nodig om met vuurwerk te gooien tussen het kermispubliek. Aangezien dit gevaarlijke situaties opleverde, besloten agenten één van de raddraaiers aan te houden. Hierop keerde de groep zich tegen de politie waarbij met vuurwerk en stenen naar agenten werd gegooid. Agenten waren hierop genoodzaakt een linie te vormen om de rust terug te laten komen. Twee andere jongens werden nog aangehouden. Toen het rustiger werd op de kermis, werd besloten om met minder agenten op het plein aanwezig te zijn om verdere escalatie te voorkomen. Wel werd de kermis voortijdig beëindigd. Op de Grote Koppel bleek van enkele woningen een ruit ingegooid. Hiervan is aangifte gedaan.

De drie verdachten, tussen de 16 en 18 jaar afkomstig uit Amersfoort, werden aangehouden voor opruiing en het afsteken en bezit van vuurwerk. Eén van hen had een nepvuurwapen bij zich dat in beslag werd genomen.

De agenten waren aanwezig met bodycams. Deze beelden, en ook andere beschikbare camerabeelden, worden bekeken om de identiteit van de jongeren die betrokken waren bij ongeregeldheden te achterhalen.

In samenspraak met de gemeente en de organisatie worden de komende dagen passende maatregelen getroffen. Zo worden er hekken om het kermisterrein geplaatst, zodat er meer overzicht is op de mensen die op het kermisterrein zijn, komt er meer verlichting en zet de organisatie extra beveiliging in.