• Het Huis van Bartels

Drie Amersfoortse initiatieven genomineerd voor provinciale natuurprijs

AMERSFOORT Uit de 55 ingezonden initiatieven voor natuurprijs de Groene Kroon, heeft de jury twaalf kansrijke initiatieven genomineerd voor de volgende ronde. Drie daarvan komen uit Amersfoort: De Buurnatuurtuin in Hoogland en Het Huis van Bartels komen in aanmerking in de categorie 'kleine initiatieven' en 'Steenbreek in de openbare ruimte' van de gemeente in de grote initiatieven. Met de Groene Kroon wil de provincie Utrecht iedereen stimuleren de natuur te beschermen en verstevigen.

Het thema van 2019: Natuur in en rondom de bebouwde omgeving. Robbert Snep (Wageningen University en Research), Fiona van 't Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl) beoordeelden de ingezonden initiatieven op vier selectiecriteria: impact op de biodiversiteit, innovatie, integraliteit en verdienmodel en opschaalbaarheid. De positieve impact op de biodiversiteit weegt het zwaarst bij de selectie.

Onder de inzendingen waren 37 initiatieven in de categorie 'klein' (bijvoorbeeld van particulieren, buurtinitiatieven, midden- en kleinbedrijf) en 18 initiatieven in de categorie 'groot' (bijvoorbeeld van woningcorporaties, gemeenten en bouw- en aannemersbedrijven). De twaalf genomineerden ontvangen van de jury feedback op het ingezonden initiatief. Zij krijgen enkele weken de gelegenheid om de inzending te verbeteren of aan te vullen, waarna de jury in augustus per categorie drie finalisten aanwijst. Op 18 september wordt duidelijk welk 'klein' en welk 'groot' initiatief daadwerkelijk beslag legt op natuurprijs de Groene Kroon 2019 ter waarde van 6.000 euro.