• Robbert de Hooge (Politie Amersfoort Facebook)

Drugsrijder gaat er vandoor tijdens scootercontrole

AMERSFOORT Meerdere scooterrijders zijn donderdagavond bekeurd tijdens een controle op de Gekroonde El in Nieuwland en de Dominee Posthumus Meijjesweg in Hoogland. Eén van de bestuurders ging er vandoor en werd door een motoragent onderschept. Hij bleek onder invloed te zijn van alcohol en drugs. 

Tijdens de controle werden de scooters met name gecontroleerd op constructiesnelheid, gladde banden, verlichting en de remmen. Vijf scooters hadden een te hoge constructiesnelheid, vertelt de politie. De bestuurders kregen een boete van tussen de 65 tot 130 euro. Daarnaast kreeg iedere scooter die te hard reed een WOK-status, wat betekent dat de scooter niet meer mag rijden totdat het RDW de scooter herkeurd heeft.

BOETES Twee scooterrijders kregen een boete voor gladde of beschadigde achterbanden, één bestuurder reed rond zonder rijbewijs. Ook werd een boete uitgedeeld aan een bestuurder die reed met een rijbewijs dat nog ingevorderd moest worden. 

ALCOHOL EN DRUGS Toen één van de scooterrijders er in eerste instantie vandoor leek te gaan, werd een motoragent ingeschakeld om de bestuurder te onderscheppen. Bij de controle bleek dat de scooterrijder onder invloed was van alcohol en drugs. ,,Zijn bloed wordt opgestuurd naar het NFI en afhankelijk van dat resultaat krijgt hij een boete en/of rijontzegging van het CBR", legt de politie uit. 

ZONDER RIJBEWIJS Buiten de controle om hielden agenten nog een bestuurder aan die al meer dan drie keer zonder rijbewijs had gereden.