Edese slachtoffers executie Appelweg herdacht (video)

AMERSFOORT Aan de Appelweg in Amersfoort vindt maandag 20 maart om 10.45 uur de jaarlijkse herdenking plaats van de executie van tien gevangenen uit het voormalig Kamp Amersfoort.

Deze uit de gemeente Ede afkomstige mensen zaten als 'Todeskandidaten' opgesloten in Kamp Amersfoort, nadat zij bij een wapendropping door verraad waren opgepakt. Reden tot deze executie was een door het verzet gepleegde aanslag op een Nederlandse politieman in de Westerstraat, die met de bezetter samenwerkte. Als represaille voor deze aanslag werden de tien gevangenen door de bezetter op 20 maart 1945 tegen een tuinmuur aan de Appelweg in het openbaar geëxecuteerd.

In aanwezigheid wethouder Bertien Houwing zal tijdens de herdenking op 20 maart een kranslegging plaatsvinden, door leerlingen van de Joost van den Vondelschool. Belangstellenden zijn van harte welkom.

MONUMENT GEADOPTEERD Jaarlijks vindt op 20 maart de herdenking aan de Appelweg in Amersfoort plaats. De Vondelschool heeft het monument geadopteerd en neemt ieder jaar deel aan deze herdenking en worden dan van tevoren door Ben Verduijn geïnformeerd over de reden waarom dit monument er is. De Vrienden van het Monument aan de Appelweg zetten zich in voor het behoud van het monument en het in leve houden van deze traditie.