• Operatie Steenbreek Amersfoort is een groeiend netwerk waar iedereen zich bij aan kan sluiten.

    Max Griebling

'Een groene stad is gezonder'

AMERSFOORT Met voorbeeldtuinen en gratis tuinworkshops slaan bewoners, verenigingen, ondernemers, waterschap en gemeente de handen ineen om de stad te vergroenen.

De stortregens die steeds vaker voorkomen en het bestraten van de tuin is geen goede combinatie. Het water stroomt direct het riool in en draagt bij aan overstromingen, maar ook planten komen vaker droog te staan. Operatie Steenbreek promoot de tegels uit de tuin en het groen erin.

WATEROVERLAST Er zijn veel maatregelen te nemen zoals tegels vervangen door groen. Planten houden water vast en ook de schaduw zorgt voor verkoeling in de stad. Een groene schutting of groendak isoleert 's zomers en 's winters. Er zijn inmiddels een flink aantal tuineigenaren met een klimaatvriendelijke tuin waar geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen. Voorbeeldtuinen en tips zijn te vinden op www.lekkerinjetuin.nl waar steeds meer inspirerende voorbeelden uit Amersfoort verzameld worden.

(Verhaal gaat verder onder de foto).

KENNISUITWISSELING Operatie Steenbreek Amersfoort, Lekker in je Tuin en gemeente Amersfoort organiseren bijeenkomsten en workshops voor bewoners en professionals. Op deze manier kunnen buurtbewoners gratis tuinadvies ontvangen in de straat. Opgeven kan via de website van Lekker in je Tuin. De nieuwste duurzame ontwikkelingen voor wateropvang werden toegelicht tijdens een avond presentatie in het Groene Huis in park Schothorst.

VOORBEELDEN Help het netwerk door anderen te inspireren om hiermee aan de slag te gaan door een foto met korte toelichting te sturen naar info@lekkerinjetuin.nl. Een groene stad is gezonder. Grond zonder tegels neemt schoon regenwater makkelijk op, dieren vinden voedsel en beschutting, groen geeft verkoeling in de zomer en vangt fijnstof op. Operatie Steenbreek Amersfoort is een groeiend netwerk waar iedereen zich bij aan kan sluiten.