• Vooral in de wijken Nieuwland en Schothorst waren veel dode vissen te zien.

    Jeroen van der Veer

Een zuurstofdip zorgt voor sterfte van vissen

AMERSFOORT Door voornamelijk zuurstoftekort zijn er de afgelopen weken diverse vissen komen bovendrijven in de vijvers van Amersfoort. Op meerdere plekken in de stad zijn de overleden dieren aangetroffen en zijn er tientallen vissen uit het water zijn geschept. Vooral in de wijken Nieuwland en Schothorst klaagden buurtbewoners over de vissterfte.

Jeroen van der Veer

Vissen hebben net als de mens zuurstof nodig en dit was er op sommige momenten deze maand te weinig. De oplosbaarheid van zuurstof neemt af bij een stijgende watertemperatuur, waardoor wateren bij warme temperaturen vaak minder zuurstof bevatten dan tijdens de winter. Wanneer dit het geval is, kunnen vissen doodgaan en dat hebben inwoners van Amersfoort in juni al gemerkt.

,,Wat is er in Schothorst aan de hand? Heel veel dode vissen", vroeg Henri zich bijvoorbeeld op Twitter af. Ook Martin van Veen, die bekend staat door zijn vrijwillige werkzaamheden in de stad, constateerde veel overleden vissen. Vrijwel dagelijks loopt hij door Amersfoort-Noord om vuil op te ruimen en hij keek daarbij ook in de vijvers. ,,Ik ben net een stukje wezen fietsen en kwam langs het water aan de Abraham Blakaartsingel. Er drijven daar tussen de petflessen en andere zooi ook nog eens tientallen dode vissen. Erg sneu om te zien", schreef hij op zijn Facebook-account

DIERENAMBULANCE Een constatering die ook bij de Dierenbescherming bekend is. Zij worden vaak gebeld door omwonenden, maar eigenlijk kunnen zij er vrij weinig mee. ,,Het is ons opgevallen dat er veel meldingen waren", laten de Dierenambulance via voorzitter Marjo Manné desgevraagd weten. ,,In het weekend gebeurt het regelmatig dat wij de meldingen wel behandelen en de dieren ophalen, maar het is eigenlijk de taak van Waterschap om dit te doen. Zij onderzoeken dan ook hoe het komt dat er veel vissen op dezelfde plek overlijden en kunnen de kwaliteit van het water meten. "

DIEREN NIET AANRAKEN Vroeg in het jaar kwamen de eerste meldingen van vissterfte al binnen en dit kan, mede door de stijgende temperaturen, straks vaker en meer voorkomen. Een logisch, maar tragisch, gevolg van de natuurverschijnselen, weet ook de woordvoerder van Waterstaat. ,,Bij warm weer, gecombineerd met hevige regenval, komt er een zuurstofdip. Als wij een dode vis uit het water halen, meten wij altijd de waterkwaliteit. Als deze goed blijkt te zijn, kunnen wij er verder ook niet heel veel mee."

Ondanks dat de Dierenbescherming Amersfoort wel een stijging zag qua meldingen, wordt dat bij Waterschap niet zo ervaren. Zij moesten de afgelopen tijd wel in actie komen, maar de meldingen zijn niet overdreven veel. ,,Mochten er nou overleden vissen liggen, bel ons dan. Alleen dan kunnen wij iets doen en eventueel actie ondernemen. We merken regelmatig dat de dierenambulance wordt gebeld, maar zij sturen de opdrachten door naar ons en wij zetten die uit. Wel wil ik benadrukt hebben dat mensen de dode vissen nooit zelf moeten aanraken."