• Bart Klouwen
  • Bart Klouwen

Eerste bewoners in voormalige Kazerne

AMERSFOORT Aan de voet van de Amersfoortse berg is de voormalige Juliana van Stolbergkazerne aan de Appelweg door ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch herontwikkeld tot tien unieke stadswoningen. Vandaag (donderdag) ontvingen de eerste bewoners hun huissleutels.

,,De Kazerne is met hoogwaardige kwalitatieve ingrepen gemoderniseerd en verduurzaamd", legt Tessa Ruiter van Schipper Bosch uit. ,,De woningen voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd, zonder dat de sfeer en kwaliteit van het oorspronkelijke pand verloren gaan. Elke woning beschikt over een riante buitenruimte en eigen parkeerplaats. Een laan vol met bomen zorgt ervoor dat een groene en rustige omgeving ontstaat.''

DUURZAAM Het pand is herontwikkeld door Schipper Bosch. Door gebieden, projecten en producten te (her)ontwikkelen en er in te beleggen creëert Schipper Bosch plekken met kwaliteit, duurzame oplossingen en verbinding tussen gebied, gebouw en gebruiker. Het project is uitgevoerd samen met bouwdivisie Karbouw - specialist in herontwikkeling, renovatie, bouw en beheer - en met groendivisie VIC - ontwikkelaar van waardevolle buitenruimtes.

Karbouw was in 1995 ook al verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de kazerne naar een kantoorruimte. ,,Dat maakt dit project extra bijzonder voor ons", aldus Karbouw-directeur Marco Berger. ,,Eerst van kazerne naar kantoren en nu naar woningen, met telkens het behoud van de historische gevels."

VESTINGSTAD Vanwege de goede ligging en bereikbaarheid groeide Amersfoort in de tweede helft van de 19e eeuw uit tot vestingstad met diverse kazernes. De Juliana van Stolbergkazerne is een infanteriekazerne uit 1889, met onder andere vier bataljongebouwen, een badhuis, verpleeggebouw en woningen. De kazerne bleef tot 1978 in gebruik. Daarna zou het complex worden gesloopt, maar door protest van de bevolking bleven de bataljonsgebouwen gespaard.