• Gijsbert Jansen (De Bouwkringloop), Ruud van Dijk (KCAL), Teun Rook (KCAL), Guus Rammelt (KCAL), Nicoline Lans (KCAL), Mieke Bleij (directeur KCAL), Bas Slager (De Bouwkringloop).

    Henry Krul

Eerste 'bouwkringloop' Klus opent in Kringloop Amersfoort

AMERSFOORT De eerste winkel volgens het nieuwe concept 'Bouwkringloop' wordt 15 december geopend in kringloop Amersfoort, onder de naam Klus. Hier worden nieuwe en herbruikbare bouwmaterialen van bedrijven en particulieren ingezameld en weer verkocht in een apart ingerichte afdeling van kringloop Amersfoort. Alle Klussers kunnen hier goedkoop bouwmateriaal kopen.

Goede spullen hoeven niet meer weggegooid te worden. Het milieu wordt gespaard: tot 80 procent CO2-besparing is volgens de kringloop mogelijk door gebruikte materialen opnieuw te gebruiken en de bouwafvalstroom (40 procent van de totale afvalstroom in Nederland) kan hierdoor afnemen. ,,Daarnaast ontstaat nieuw werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals stages, re-integratie en dagbesteding. Circulair bouwen heeft de toekomst in Nederland. Amersfoort is koploper met dit nieuwe initiatief. Tegels, scharnieren, schroeven, spijkers, ramen, deuren, planken, platen en allerlei andere soorten bouwmaterialen zijn te vinden bij Klus. Hoe meer materiaal wordt ingeleverd, hoe meer er verkocht en hergebruikt kan worden."

Klus is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden (KCAL) en De Bouwkringloop, en mede mogelijk gemaakt door het Toekomstfonds van de gemeente Amersfoort. Het idee voor het concept De Bouwkringloop komt van Amersfoorters Bas Slager en Gijsbert Jansen, zij zijn al een paar jaar bezig in de bouw om meer bouwmateriaal 'circulair' te gebruiken in nieuwbouwprojecten. Jansen is blij met de samenwerking: ,,Het Kringloopcentrum investeert in de realisatie van de winkel en De Bouwkringloop organiseert vanuit de professionele bouwers en slopers dat materialen gered worden."

,,Het is wel heel mooi om te zien dat eigenlijk iedereen het maar niets vindt dat mooie materialen worden weggegooid: 'weggooien is toch zonde?' zeggen bijna alle betrokkenen in de bouw", aldus Slager over zijn bevindingen in de bouwsector.

Het Kringloopcentrum heeft afgelopen periode geïnvesteerd in uitbreiding en verbouwing van de Amersfoortse winkel, waarbij zowel winkelruimte als magazijn zijn uitgebreid. In de nieuwe ruimte is 'Klus de bouwkringloop' gevestigd. De bouwkringloop wordt de plek waar doe-het-zelvers en (Klus)aannemers eerst naartoe gaan voordat ze een bezoek brengen aan een reguliere bouwmarkt.

Er zijn al veel materialen ingezameld: deuren, ramen, planken, balken, bakstenen, tegels en platen. Het assortiment wordt zorgvuldig samengesteld, zodat de klanten een zo breed mogelijk pakket producten kunnen vinden. Mieke Bleij, directeur KCAL: ,,Wij recyclen graag zoveel mogelijk producten, daarom zijn er een paar vuistregels om dat goed te kunnen doen: twee mensen kunnen het dragen, kleiner dan 2 bij 3 meter, niet kapot en alles wat je zelf hier zou willen kopen."

BOUWKRINGLOOP Het idee voor Bouwkringloop kwam van twee kanten tegelijk. Amersfoorters Bas Slager en Gijsbert Jansen zijn al een paar jaar bezig in de bouw om meer bouwmateriaal opnieuw 'circulair' te gebruiken in nieuwbouwprojecten, zoals bijvoorbeeld de 'OMbouwvilla Lichtenberg' die gebouwd gaat worden van materiaal uit de sloop van ziekenhuis de Lichtenberg. Ook werken zij aan de Bouwmarktplaats, een werkwijze om grotere stromen bouwmateriaal te verhandelen tussen slopers en aannemers. Toen zij testten hoe kleine partijtjes restmateriaal te verkopen zijn, bleek de 'handling' veel te duur. Tegelijkertijd gaven aannemers, slopers en bouwmateriaalhandelaren aan dat alle mensen op de bouw het eigenlijk maar zonde vinden om deze goede spullen in de afvalcontainer te gooien. Zij concludeerden dat het ideaal zou zijn als er één plek zou zijn in Amersfoort waar al deze kleine partijtjes materialen zouden kunnen worden verzameld en weer afgehaald door mensen die het kunnen gebruiken. Zij besloten dat met partners te gaan organiseren, en kregen hiervoor een subsidie uit het Toekomstfonds van de gemeente Amersfoort.

STICHTING KRINLOOPCENTRUM Tegelijkertijd werd bij Kringloop Amersfoort aan de Zwaaikom nagedacht over een manier om bouwmaterialen van particulieren te redden, wat nog in grote hoeveelheden in het afval verdwijnt, bijvoorbeeld via ROVA Milieu-brengstation Amersfoort. Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden (KCAL) is een van de grootste ideële kringloopcentra van Nederland. Vanuit het principe Werken en Leren krijgen jaarlijks ruim vierhonderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte om zich te ontwikkelen in een veilige omgeving, wat dit kringloopcentrum de nummer één maakt in het creëren van werkplekken. KCAL staat voor milieu en hergebruik, gekoppeld aan sociale doelen. De stichting gebruikt alle opbrengsten om zoveel mogelijk te recyclen en te hergebruiken, maar ook zoveel mogelijk te herinvesteren in mensen die dat nodig hebben. In 2016 heeft KCAL 3.2 miljoen kilo goederen verwerkt met een milieurendement van 92 procent. Daarmee haalde het kringloopcentrum een omzet van 2,5 miljoen euro, wat geïnvesteerd is in projecten om werkplekken te creëren.