• Discussie over vluchtelingen Eemhuis Amersfoort

    Foto Rinus van Denderen

Eerste Mediadebat smaakt naar meer (video)

AMERSFOORT Door een samenwerking met RTV Utrecht, Bibliotheek Eemland en BDU/ De Stad Amersfoort is er maandagavond een succesvol Mediadebat gevoerd over het onderwerp vluchtelingen. Politici, belangstellenden, vluchtelingen en betrokkenen lieten zich hierbij duidelijk horen. Conclusie van de avond: Amersfoort doet het qua opvang niet slecht, maar 'we moeten minder lullen en meer poetsen'.

Jeroen van der Veer

Over het thema vluchtelingen wordt enorm veel gezegd en geschreven en met het onderwerp 'Nieuw in de straat' wilde de drie bovengenoemde partijen laten zien hoe het is voor een vluchteling om te integreren in de stad. Zo maakte De Stad Amersfoort een portret van Jakdar Hamid, die Syrië verliet voor Nederland. De regionale omroep liet aan de hand van Tesfalem Estinos zien hoe je in Nederland kon integreren.

,,We moeten ons openstellen voor vluchtelingen. We moeten ze verwelkomen en op de juiste manier opvangen", zei Astrid Janssen van Groen Links krachtig. Zij was samen met Maarten Flikkema (VVD) en Marinka Huijssoon (als vrijwilliger nauw betrokken bij de opvang van vluchtelingen) één van de drie sprekers.

HUISVESTING De avond werd door RTV Utrecht-presentator Eva Brouwer vakkundig aan elkaar gepraat, waarbij ook het publiek ruimschoots de ruimte kreeg om hun mening te uiten. Daarbij pakte Huijssoon direct de kans om de gemeente toe te spreken. ,,Schiet alsjeblieft een beetje op met huisvesting voor hen. Jongeren gaan nu kapot in het AZC, terwijl ze dolgraag willen integreren en mee willen in onze maatschappij."

,,Ik maak mij zorgen over de doelgroep onder de 23 jaar", vulde Huijssoon aan. ,,Zij slapen met vier man op een kamer en moeten een douche met vijftien man delen. Daarnaast moeten ze ook gewoon studeren en dat is toch amper mogelijk op zo'n manier. Amersfoort, doe eens wat minder lullen en ga poetsen. Zorg voor huisvesting."

VRIJWILLIGERS De krachtige woorden werden met luid applaus ontvangen, waarna ook Astrid Janssen duidelijk was. ,,Ik ben trots op Amersfoort hoe ze met de vluchtelingenopvang zijn omgegaan. Vooral de rol van de grote hoeveelheid vrijwilligers moeten wij prijzen. Bijna alles in de stad is door hen gedaan. Misschien wel te veel en heeft de gemeente veel gepraat maar weinig daden verricht. Nu is het voor de gemeente zaak om huisvesting te realiseren."

De kritische noot kwam maandagavond veelal van liberaal Maarten Flikkema, waardoor er regelmatig interessante discussies kwamen over onder meer de opvang en huisvesting van vluchtelingen, eventuele terugkeer naar het geboorteland en de inzet van vrijwilligers.

VERRASSING Een van de vluchtelingen, Jakdar Hamid, was ook aanwezig in de zaal en voor hem was er een verrassing. Zo kreeg de redactie van de BDU een mail, waarin iemand een decoupeerzaag aan hem aanbood omdat Hamid graag timmerman wilde worden. ,,Dat vind ik echt geweldig", sprak hij dankbaar.

Met een luid applaus werd de avond afgesloten en kunnen alle partijen terugkijken op een geslaagde avond. In de toekomst hopen RTV Utrecht, de Bibliotheek en De Stad Amersfoort vaker discussieavonden te kunnen organiseren over actuele vraagstukken.

Bron video: RTV Utrecht