Eerste Monteverdi Festival in Amersfoort

AMERSFOORT Het Festival Monteverdi XL wordt van 22 tot en met 24 april voor de eerste keer in Amersfoort gehouden. Tijdens dit driedaagse festival worden meerdere concerten uitgevoerd van de componist Claudio Monteverdi (1567-1643). Dat gebeurt op drie concertlocaties in Amersfoort.

Peter Bruinsma

De aanleiding voor dit muziekfestival is het bijzondere project van artistiek leider Krijn Koetsveld die samen met het ensemble Le Nuove Musiche alle tweehonderd madrigalen van Monteverdi vastlegt en op cd uitbrengt. Uit dit project kwam het nieuwe idee van een meerdaags muziekfestival in Amersfoort voort. Door middel van diverse concerten waarbij verbinding wordt gezocht met nieuwe muziekstijlen maakt het grote publiek kennis met Monteverdi. Hij maakte al heel jong naam met madrigalen en canzonetten, waarin hij ertoe neigde de polyfone trant allengs te vervangen door de nieuwe monodische stijl, het eenstemmige gezang. Zo werd Monteverdi één van de grootste vernieuwers van de westerse muziek.

PROGRAMMA De Amersfoortse dirigent en musicus Krijn Koetsveld is de initiator van dit project. Koetsveld prijst zich gelukkig met de medewerking met een aantal bekwame vakmensen die ieder van uit hun discipline hun expertise bijdragen. ,,Er is een denktank geformeerd vanuit verschillende disciplines. We willen een breed publiek laten kennismaken met de muziek van Monteverdi. Het festival wil een grotere groep gaan bereiken dan de voor de hand liggende groep van liefhebbers van klassieke muziek. Onze denktank bedenkt samen ideeën en concepten om deze groep te bereiken en te bedienen. Daarom willen we ook de verbinding zoeken tussen de klassieke muziek van Monteverdi en het heden. Daarom gebeurt er bij ieder concert iets bijzonders. Zo geeft blokfluitist Erik Bosgraaf extra glans aan het eerste concert van 22 april in de Aegtenkapel waar delen uit de madrigaalboeken drie, vier en zeven zullen worden uitgevoerd. Bosgraaf zal deze muziek met improvisaties extra verlevendigen. Op 23 april zullen in de St. Franciscus Xaveriuskerk om 20.00 uur delen uit de beroemde Mariavespers en het Selva Morale worden uitgevoerd door het Nieuw Bach Ensemble en Le Nuove Musiche. Tijdens dit concert zal de Italiaanse danseres Gaia Cicolani een eigen choreografie op de muziek dansen. Die middag om 16.00 uur klinkt in de Aegtenkapel muziek van Willaert, de Rore, Merulo en Gabriele uitgevoerd door blokfluitkwintet Seldom Sene. De mensen die ons helpen zijn enthousiast en dank zij de medewerking van topmusici kunnen we dit eerste Monteverdi Festval XL organiseren.''

GROTER ,,Vanuit de ervaringen die we gaan opdoen gaan we het festival dan in de komende jaren hopelijk wat grootser vormgeven. We denken nu al na over het tweede festival en zijn verheugd te zien dat het komende Monteverdi Festival landelijk al wat losmaakt. De muziek van Monteverdi is niet alleen prachtig maar betekent ook een markant scharnierpunt in de muziekgeschiedenis. Zijn muziek markeerde de overgang van de madrigaalstijl naar de operastijl. De muziek van Monteverdi opent ons ook de ogen voor de thematiek in zijn muziek, de teksten en verwante componisten uit zijn tijd. Ook dat laten we graag in de vijf concerten horen."

MYSTERIEUZE VROUW Annet Neijmeijer is bekend met de stijl en het oeuvre van Monteverdi en ondersteunt de organisatie in de communicatie en public relations. ,,Het is belangrijk om het festival goed onder de aandacht te brengen bij het publiek. Dat doen we ook op een ludieke maar pakkende manier. Een in Venetiaanse kleding gehulde vrouw getooid met Venetiaans masker zal bijvoorbeeld in de dagen voor het festival door Amersfoort dolen. Het is een mysterieuze vrouw op zoek naar een verloren liefde, de rode draad in het verhaal.''

Dirigent en Monteverdi-kenner Krijn Koetsveld besluit: ,,Wij willen met het Festival Monteverdi XL vierhonderd jaar na het ontstaan van de werken van Monteverdi onze fascinatie laten zien en horen."

Meer informatie: www.monteverdixl.com Kaarten reserveren; www.lievevrouw.nl en www.deflint.nl

foto De organisatie van het festival wil de muziek van Monteverdi aan een breed publiek laten horen.