• Archief Woonvereniging

Eerste ouderenhof Leusderkwartier 'antwoord op vergrijzing'

AMERSFOORT Een ouderenhof in het Leusderkwartier. Dat is waar Woonvereniging Hof van Amersfoort naar streeft. De plannen zijn al in een vergaand stadium en als het meezit gaat de eerste spade volgend jaar in de grond. ,,Dit initiatief is een antwoord op de vergrijzing. Over twintig jaar is de helft van de Nederlanders zestig jaar of ouder. Ons doel is op basis van 'noaberschap' met steun en aandacht voor elkaar zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Dit soort samenlevingsvormen zijn van een belangrijk maatschappelijk belang", legt voorzitter Lammert Wildekamp uit.

Bert Vos

Het idee is afkomstig van een groep senioren die zich de Krasse Knarren noemt. De Amersfoortse 'Knarren' waren twee jaar op zoek naar een geschikte locatie voor een ouderenhof, waar mensen zelfstandig wonen en gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen. Wildekamp: ,,Wij hebben de vereniging twee jaar geleden opgericht met ondersteuning van de Landelijke Stichting Knarrenhof, die zich ten doel stel om ouderenhofjes te realiseren in heel Nederland. Het eerste hof komt aan de Scheltemalaan op het voormalige Youké-terrein. Daar staan nog twee panden, maar die gaan weg."

BOUWCONCEPT De vereniging telt veertig betalende leden. Acht daarvan hebben tot nu toe belangstelling getoond voor een plek in het gemeenschappelijk woonproject. Dat is nog te weinig stelt de voorzitter die er nog een minstens vier potentiële bewoners erbij wil hebben. ,,De grond is opgekocht door een bouwmaatschappij in Zwolle die met ons samenwerkt. We hebben een architect in de arm genomen die een bouwconcept maakt voor de gemeente. Dat kan nog aangepast worden. Het gaat in dit geval om koopwoningen voor de gemiddelde beurs, maar we streven ook naar sociale huur. En zijn daarom op zoek naar andere geschikte pekken in Amersfoort, zoals de Bilalschool aan de Leusderweg die van plan is om te gaan verhuizen. We willen van de gemeente graag grond kopen tegen de marktprijs en niet tegen een biedingsprijs. Want dat drijft de prijs op."

EENZAAMHEID De noodzaak voor alternatieve leefvormen blijkt wel uit het aantal projecten die overal uit de grond worden gestampt en dat senioren zich steeds meer organiseren. Nederlanders worden ouder en geacht langer zelfstandig te wonen. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt daardoor toe en daarmee de sociale eenzaamheid onder ouderen, stelt de vereniging. ,,Eenzame mensen hebben vaak meer gezondheidsklachten en dus meer eerstelijnszorg nodig," zegt Wildekamp. ,,Mantelzorg door familie en buren werkt vaak niet. Het blijkt uit onderzoek dat slechts vijftien procent van de ouderen hun kinderen in de buurt hebben wonen. Daarom is het Noaberschap waarbij je op elkaar past met aandacht, steun en, voor zover mogelijk voor elkaar zorgt een goed alternatief."

TOEKOMSTMUZIEK Volgens de tekeningen van de architect die ze in de armen hebben genomen hebben de huizen één woonlaag met een kleine zolder waar eventueel een slaapkamer ingericht kan worden. Maar in principe gebeurt alles benedenvloers in verband met eventuele verpleging aan huis. Bij de bouw wordt rekening gehouden met de omgeving, dus in een jaren zeventig stijl in een dito buurt of een moderne stijl in een nieuwe wijk. Een woonhof heeft een centrale toegang, maar alle hofwoningen, die in een vierkant of rechthoek staan, hebben een eigen deur aan de voorkant. De ruimte in het midden wordt voor gemeenschappelijke doeleinden gebruikt. Wildekamp is enthousiast over de plannen en de toekomst van deze wijze van 'samenwonen'. ,,Misschien dat de landelijke stichting ooit eens een eigen woningbouwcorporatie begint. Maar dat is nog toekomstmuziek."

INFORMATIEAVOND De Krasse Knarren houden donderdag 7 januari een informatieavond in de Martuskerk aan de Copernicusstraat van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan bij de secretaris van de woonverenging Jürgen Trein via hj.trein@hccnet.nl

foto Bestuursleden Woonvereniging Hof van Amersfoor: Berci Florian (projectleider Stichting Knarrenhof Nederland), Jürgen Trein (secretaris), Sjoeke Bonda (initiatiefnemer) en Lammert Wildekamp (voorzitter).