• Paul van der Most, Edgar Koning, Rolinka Klein Kranenburg, Peter Kaim, Ruud Luchtenveld.

    Rolinka Klein Kranenburg

Eerste Parentshouses in Nieuwland

NIEUWLAND Burgemeester Bolsius zal zaterdag 18 maart de eerste zogeheten 'parentshouses' in Amersfoort openen. De parentshouses -naar Amsterdams voorbeeld- moeten kinderen van gescheiden ouders zoveel mogelijk uit de wind houden.

Bianca Snel

De cijfers zijn schokkend: Een derde van de huwelijken strandt, 14.000 kinderen per jaar verliezen het contact met de ouder die het huis verlaat, per jaar scheiden 35.000 stellen. En dan gaat meestal één van de ouders het huis uit. Maar waarheen? Wat kan er gedaan worden om de kinderen enigszins te ontlasten als hun ouders uit elkaar gaan? Geïnspireerd door het 'Parentshouses'-initiatief van dominee Rob Visser in het Amsterdamse IJburg en door hun eigen ervaringen waren dat in 2015 de eerste gedachten toen Edgar Koning, Peter Kaim en Rolinka Klein Kranenburg een burgerinitiatief startte.

Inmiddels is dat initiatief uitgegroeid tot Stichting Parentshouses Amersfoort. Nu telt het bestuur van deze stichting vijf enthousiastelingen: Paul van der Most, Ruud Luchtenveld, Robert Jan van Rooijen, Janny Dammingh en voorzitter Rolinka Klein Kranenburg. „Er verandert al zoveel voor kinderen, de veilige basis is opeens weg. Het is van groot belang dat de ouders in dezelfde wijk kunnen blijven zodat de kinderen beiden ouders kunnen blijven zien. Wat rust in een hectische tijd creëren. Daar wilden wij ons hard voor maken", licht Rolinka Klein Kranenburg de plannen toe.

STEUN Na jaren van doorzetten, moeilijkheden overwinnen, fondsen aanschrijven en vrijwilligers werven is het gelukt. Door de steun van de fondsen en niet te vergeten de vrijwilligers, de gemeente, de kerken en de woningcorporaties kan de stichting nu vol trots zeggen dat ze twee woningen opent aan de Maanglans in Nieuwland.

OPENING Klein Kranenburg: „Op 18 maart zal burgemeester Lucas Bolsius de Parentshouses officieel openen. Na Amsterdam is Amersfoort de tweede stad die deze mogelijkheid heeft en dat is geweldig!" Als tijdelijke oplossing voor maximaal één jaar kunnen drie bewoners hier hun eigen kamer huren en daar hun kinderen ontvangen. Een mooie oplossing voor een steeds groter wordend probleem. Op deze manier blijven de kinderen voorlopig in hun vertrouwde omgeving en komt er rust voor de ouders om alles te regelen. Tevens kunnen de ouders hulp en steun krijgen. Bij elkaar maar ook bij professionele instanties. Bovendien kan er mogelijk worden voorkomen dat een scheiding eindigt in een vechtscheiding. Het belang van het kind moet altijd voorop blijven staan.

,,Het streven is om na dat jaar een definitieve oplossing te hebben voor de toekomst. Als we het al wat makkelijker hebben kunnen maken voor één kind dan hebben we ons doel al bereikt. De grote wens van de stichting is om nog veel meer huizen te openen. Deze problematiek speelt immers overal. Zou het niet mooi zijn als elke wijk uiteindelijk een toevluchtsoord heeft voor ouders die te maken krijgen met scheiding?" zo sluit Rolinka hoopvol af.

Meer op www.parentshouses.nl.