• Pixabay/geralt

Eervolle vermelding Amersfoorter op Wiskunde Olympiade

AMERSFOORT De 18-jarige Szabi Buzogany uit Amersfoort heeft een eervolle vermelding gekregen op de Internationale Wiskunde Olympiade die afgelopen week plaatsvond in Roemenie. De 5-vwoleerling van het Corderius College in Amersfoort verdiende die vermelding voor het foutloos oplossen van een van de zes opgaven.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 7 tot 14 juli plaats in Cluj-Napoca in Roemenië. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voorgelegd, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Szabi Buzogany rekende 13 punten bij elkaar en viel daarmee buiten de medailles. 

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan maximaal de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 594 deelnemers kregen de beste 48 een gouden medaille, de 98 besten daarna een zilveren en de volgende 143 deelnemers een bronzen medaille. Vijf Nederlanders pakten een medaille, een keer zilver en vier keer brons. In het landenklassement eindigde Nederland samen met Mexico op de 36e plaats van de 107 landen. Het team van de Verenigde Staten behaalde de meeste punten, gevolgd door Rusland en China.