• Alexander Schippers

Eis: negen jaar cel voor verdachte Amersfoorts familiedrama

AMERSFOORT In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van negen jaar geëist tegen een 53-jarige Amersfoorter. De verdachte is volgens de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal, verantwoordelijk voor de dood van een toen 25-jarige man.

In de nacht van 26 op 27 november 2016 draaide een gezellig familiefeest in Amersfoort op een partyboot uit een op een regelrecht familiedrama. In die nacht kwam een einde aan het leven van het slachtoffer toen de verdachte, een aangetrouwde oom, hem met een mes neerstak. Dat onder de ogen van de toen 8-jarige dochter van verdachte.

EIS Met de eis sluit de advocaat-generaal (AG) aan bij de eis van de officier van justitie. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de verdachte op 28 juni 2017 vanwege doodslag tot een gevangenisstraf van acht jaar.

DOODSLAG In hoger beroep gaat het niet om de vraag of het slachtoffer om het leven is gekomen door dat mes van verdachte. Aan bod is de vraag hoe de dood juridisch moet worden beoordeeld. Het OM vindt dat er sprake is van doodslag. ,,De verdachte beweert dat het slachtoffer het mes in zijn eigen buik heeft gestoken en dat het een ongeluk was. Dat is in onze ogen niet het geval", aldus de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Arnhem.

GEEN NOODWEER Het slachtoffer zelf had geen wapen bij zich op het moment van confrontatie, de verdachte wel. De laatste heeft uiteindelijk dat mes gebruikt in het conflict, waarbij hij volgens de advocaat-generaal zou hebben kunnen weten dat iemand dodelijk gewond kan raken bij het gebruik ervan. Daarnaast waren er ook andere mogelijkheden om het conflict op te lossen. De advocaat-generaal: ,,Er kan dus in dit geval geen sprake zijn van noodweer."

Het gerechtshof doet op 26 november 2018 uitspraak in deze zaak. Die uitspraak mag de verdachte op vrije voeten afwachten.