• Stichting Elisabeth Groen hield Natuurwerkdagen om gemotiveerd te blijven (Archieffoto september 2017).

    Bert Vos

Elisabeth Groen wil impasse doorbreken

AMERSFOORT De bedoeling was dat het terrein van het voormalige Elisabethziekenhuis, zich al een paar jaar geleden zou transformeren tot een stadspark aan de rand van het beekdal. Vertragingen echter zorgen ervoor dat de sloop keer op keer wordt uitgesteld en er niet met de aanleg kan worden gestart. De vrijwilligers van Stichting Elisabeth Groen hebben echter een manier gevonden om deze impasse te doorbreken.

Bert Vos

Het is een natte zaterdagochtend als een beveiliger een zestal mensen met tuingereedschap door het hek naar binnen laat. ,,Wij hebben regelmatig natuurwerkdagen om de betrokkenheid voor dit project bij onze vrijwilligers en samenwerkende partijen in stand te houden en om gemotiveerd te blijven", vertelt Paul Struijk van de Stichting Elisabeth Groen, dat een inrichting- en beheerplan heeft gemaakt. Een flink stuk grond langs de Heiligenbergerweg is grotendeels overgenomen door de natuur. Met grote snoeischaren wordt een te grote overwoekering door de natuurliefhebbers tegengehouden. Het liefst zouden ze zo snel mogelijk groen licht krijgen om de plannen te realiseren.

OPLOSSING Om het gebied verder te kunnen ontwikkelen hebben ze ook financiële middelen, waaronder het geld van een gewonnen prijsvraag van de Provincie Utrecht. Maar door de vondst van asbest is het streven om het park in het voorjaar 2016 te openen niet gehaald. ,,En daarom komen wij met een oplossing, zodat de gemeente alvast een stuk land kan vrijgeven zodat we met de aanleg kunnen beginnen, het liefst dit najaar al", zegt Struijk.

BOOTTOCHT Elisabeth Groen heeft gemeenteraadsleden van alle partijen, betrokken omwonenden, vrijwilligers en samenwerkingspartners voor een boottochtje uitgenodigd. De bedoeling van de boottocht en wandeling over het terrein is, dat de gasten zien waarover het gaat in het plan van Elisabeth Groen. ,,Vanaf de Krommestraat varen we woensdag met een boot van de Waterlijn naar het Elisabethterrein en stappen uit bij de steiger van Kinderboerderij De Vosheuvel. Daarna wandelen we naar een gebouwtje op het terrein en gaan we uitleggen hoe wij dit deel alvast kunnen gaan aanpakken. Dat geldt ook voor het ketelhuis dat een Parkhuis moet worden als onderdeel van het stadspark. Er ligt al lang een koopcontract klaar, de initiatiefgroep kan het zo kopen. Hier op dit deel van het terrein kunnen en willen ze alvast een pop-up starten."

NATUUR Het terrein grenst aan Park Randenbroek, de Vosheuvel, en aan de andere kant van de snelweg landgoed Lockhorst. Nu de natuur dit gebied overneemt zijn er ook steeds meer dieren die een kijkje komen nemen. ,,Vossen, bunzings, eekhoorns, konijnen en ik heb zelfs hier aan de rand een ree zien lopen. Ook vliegen hier buizerds, spechten, ijsvogels en de blauwe reiger rond. Je ziet dat hier zich iets ontwikkelt dat, verder onder handen genomen, een heel mooi stadspark wordt", aldus Struijk.

Voor meer informatie: www.elisabethgroen.nl.