• Archief BDUmedia

Emoties lopen hoog op in Woestijgerweg

LEUSDERKWARTIER De bewoners van de Woestijgerweg-zuid zijn nog steeds teleurgesteld in de gemeente, en met name in wethouder Hans Buijtelaar. Na een gesprek met de wethouder over 'verkeerssturende' maatregelen in hun straat, om de verkeerstoename in hun woonstraat te beperken, bleven ze teleurgesteld achter. Een groot aantal raadsleden dat de straat bezocht leek de bewoners aanvankelijk gunstig gezind, maar ook die laten het volgens hen nu afweten.

Nicoline Lans

De toename van verkeer in de Woestijgerweg is het gevolg van het project de Kersenbaan en het bijbehorende verkeersbesluit op basis van variant 5; een variant waarbij de Arnhemseweg-zuid is afgesloten en het doorgaande verkeer tussen de A28, het Vermeerkwartier en het Leusderkwartier een route zoekt via de omliggende woonstraten. De wethouder zegt volgens de bewoners echter vanaf het begin dat hij niet het mandaat heeft van de raad voor 'verkeerssturende' maatregelen.

,,Dat is absurd", zegt Hugo Woesthuis, lid van bewonerscomité Woestijgerweg-zuid, verontwaardigd. ,,Nadat het amendement van Amersfoort2014 was aangenomen hadden wij verwacht dat er serieus naar oplossingen voor onze en omliggende straten gekeken zou worden. Het amendement geeft duidelijk aan dat het sluipverkeer in onze buurt aangepakt moet worden en dat de last niet in één straat mag liggen. De gemeente negeert dit amendement volstrekt, ook na ons gesprek met de wethouder".

Woesthuis doelt op het amendement dat drie maanden geleden unaniem door de gemeenteraad is aangenomen in het plan over de Kersenbaan. Het amendement stelt dat naast snelheidremmende maatregelen óók gekeken moet worden naar andere oplossingen.

PRETTIGE BIJEENKOMST ,,We hebben na onze teleurstelling over Buijtelaar alle relevante raadsleden uitgenodigd in de straat om de situatie te komen bekijken. Dat was een prettige bijeenkomst waarna raadsleden duidelijk uitspraken dat de wethouder niet in lijn met het amendement handelt en hierop bijgestuurd zou worden. De terugkoppeling van de raadsleden was echter erg mager en wij hebben niet het idee dat het nu de goede kant op gaat".

Sterker nog, de bewoners van de Woestijgerweg is ter oren gekomen dat de gemeente plannen heeft om de straat te verbreden en er een doorgaande weg van wil maken.

,,Dat mag echt niet gebeuren", vervolgt Woesthuis. ,,We willen geen snelweg worden. Dit druist in tegen het amendement en hier leggen wij ons beslist niet bij neer. Het begint nu echt te broeien in de straat en de emoties lopen hoog op".

Daarom hebben de bewoners een brief gestuurd naar de raadsleden 'die er niet om liegt'. ,,We zijn altijd netjes gebleven, maar dit is een brief met een andere toon".

Een klein fragment uit de brief: 'We zijn woest, voelen ons niet gehoord, volledig in de kou gezet

en plat gewalst door het gemeentebestuur. We doen dan ook een dringend verzoek aan de raadsleden om de wethouder alsnog op te dragen maatregelen te laten onderzoeken waarmee de verkeersdruk in onze buurt niet geconcentreerd wordt in alleen onze straat en de wethouder onder geen beding onze woonstraat te laten verbreden, waarmee zelfs extra verkeer wordt aangetrokken.

Maak van de Woestijgerweg-zuid geen doorgaande straat, laat onze straat een woonstraat blijven! Daar zijn mogelijkheden genoeg voor.'

VEILIGHEID EN VERKEERSREMMING Volgens wethouder Buijtelaar zijn er twee hoofdzaken als het gaat om de Woestijgerweg en de omliggende straten. ,,Veiligheid en verkeersremming", legt hij uit. ,,Ik ben van plan te doen wat het amendement van mij vraagt. Een veilige weg maken en zorgen dat daar niet al te hard gereden wordt. Het moet geen racebaan worden".

Over het gesprek met de bewoners zegt de wethouder: ,,We hebben in goede verstandhouding een aantal gesprekken gevoerd en in die gesprekken heb ik de bewoners uitgelegd dat ik moet handelen naar het besluit dat de raad begin dit jaar genomen heeft. Dat besluit is gestoeld op variant 5, en dat zorgt ervoor dat ik binnen bepaalde kaders oplossingen moet vinden. Dat zijn verkeersremmende maatregelen, zoals drempels of een versmalling in de weg. De verkeerssturende maatregelen van de bewoners passen daar helaas niet in. Als ik die maatregelen serieus overweeg handel ik buiten het besluit van de raad en dan word ik teruggefloten. Als de raad wil dat ik verkeerssturende maatregelen overweeg dan moeten zij een ander besluit nemen over de omliggende straten van de Kersenbaan. Met andere woorden, de raad is aan zet".

Begin november zal de wethouder opnieuw in gesprek gaan met de bewoners. ,,We moeten een passende oplossing vinden voor de straat die binnen de kaders van het besluit van de raad valt".