• Frank Noordanus

Eten in Meander voortaan ook als 'proeverij'

AMERSFOORT Meander introduceert deze week op de eerste afdelingen het nieuwe voedingsconcept 'Proef!' Het bijzondere aan dit concept, is dat het ziekenhuis niet één, maar twee varianten serveert: à la carte en een soort 'proeverij'. Vanaf eind september worden beide varianten mogelijk voor alle patiënten.

Bij à la carte kiest de patiënt kiest zijn ontbijt, lunch en diner van de menukaart. Tot 45 minuten voor de maaltijd kan de patiënt kiezen wat, wanneer en waar hij eet. In de proeverij krijgt de patiënt zes keer per dag een aantrekkelijk aanbod van gevarieerde gerechtjes in kleinere porties met extra aandacht voor de rol van voeding bij ziekte en herstel.

HERSTEL ,,Patiënten eten tijdens hun ziekte vaak minder", vertelt Sybren Muijs, Teammanager Patiëntvoeding. ,,Dit komt door bijvoorbeeld verminderde eetlust, misselijkheid, pijn, smaakverlies, vermoeidheid of benauwdheid. Voor het herstel is dit niet goed want, dan heeft het lichaam juist meer energie en voedingsstoffen nodig."

,,Het concept proeverij biedt een antwoord op ondervoeding, weinig trek en de zieke patiënt", legt Muijs uit. ,,Terwijl à la Carte meer appelleert aan 'gewoon als thuis', het bekende eetpatroon en zelfs luxe. Om alle patiënten in ons ziekenhuis optimaal te bedienen, hebben we bewust geen keuze gemaakt tussen deze twee concepten."

STIJGING EIWITINNAME De menu's zijn in samenwerking met de afdeling diëtetiek samengesteld. De maaltijden en gerechtjes bevatten minder zout en suiker en meer gezonde vetten, energie en eiwit. Muijs: ,,Binnen Meander zijn we ervan overtuigd dat we met goed eten en drinken gezondheidswinst kunnen realiseren bij onze patiënten. Dat blijkt ook uit de pilot van het nieuwe voedingsconcept. De eiwitinname steeg van 78 naar 86 procent bij patiënten die à la carte aten en naar 98 procent bij patiënten die de proeverij geserveerd kregen. Daarnaast steeg de patiënttevredenheid van een 7,1 naar een 7,8 en bleef minder afval over."