• Jan Hardeman van de SRO is betrokken bij het sportgala, dat gehouden wordt in november: ,,Nog meer topsport zou schitterend zijn. -

    Foto Rinus van Denderen

De stad eert kampioenen tijdens jubileumeditie sportgala

AMERSFOORT In de maand september kunnen sporters aangemeld worden voor de tiende editie van het sportgala in Amersfoort en dit zal ongetwijfeld weer een feestje worden. Dat verwacht Jan Hardeman van de SRO, die zeer betrokken is bij de organisatie van het evenement. ,,Het is een schitterende avond voor alle (top)sporters."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Het sportgala is niet meer weg te denken uit Amersfoort en ook aankomend jaar zijn fanatiekelingen achter de schermen alweer druk bezig om de sporters op een zo'n mooi mogelijke manier in het zonnetje te zetten. Jong en oud zullen op 25 november worden gehuldigd in Theater Flint en de inschrijvingen zijn inmiddels geopend. ,,Ik weet niet of het een drempel is om jezelf aan te melden of aangemeld te worden. Kampioen ben je, dus volgens mij is twijfelen niet nodig."

Tien jaar geleden werd besloten een sportgala in het leven te roepen. De eerste editie was kleinschalig, niet echt spectaculair, maar wel geslaagd. Toen al was Theater Flint de stip op de horizon en inmiddels is het zo dat het sportgala jaarlijks op een schitterende locatie wordt gehouden. ,,De entourage, de aankleding en het sfeertje: het voelt gewoon echt als een gala", zegt Jan Hardeman tevreden. Hij is namens SRO betrokken bij de organisatie, die verder bestaat uit de afvaardiging van de ASF en de gemeente. ,,De sporters verdienen dat ook en wij zijn trots dat het evenement hier gehouden kan en mag worden."

REGELS Welke sporters eind november in het zonnetje worden gezet, is nog onbekend. De organisatie van het evenement heeft kenbaar gemaakt dat kandidaten en kampioenen opgegeven kunnen worden. ,,Of het een drempel voor bepaalde mensen is?", herhaalt Hardeman de vraag. ,,Nee, dat denk ik niet. Iemand weet zelf wanneer een prestatie uniek is en daarnaast kan ook de familie of een trainer een sporter opgeven."
Achter de schermen is er ook een vakjury die al het hele jaar sportprestaties monitort en lijstjes maakt met Amersfoortse toppers. Ongetwijfeld staat daar ook de naam van atleet Femke Bol op, maar helaas niet die van Celine van Duijn. De jury hanteert de regel dat je woonachtig in Amersfoort moet zijn en dat is de schoonspringster niet. De kwalificatie voor de Olympische Spelen is gigantisch, maar de prijs van Sportvrouw van het Jaar zal de geboren Amersfoortse niet winnen. ,,Zij woont al een tijdje in Eindhoven en is daar ook lid van een vereniging", aldus Hardeman. ,,Hoe geweldig de prestaties ook is, het is wel een regel dat je in de stad moet wonen of hier lid bent van een vereniging."

STAPPEN MAKEN Alsnog blijven er in de gemeente genoeg toppers over die in aanmerking komen voor diverse prijzen. Net als vorig jaar wordt de prijs voor sportman, sportvrouw, sporttalent, sportploeg, sportvereniging en sportspecial uitgereikt en dit gaat gebeuren tijdens een complete show. Zo komen er dans- en zangacts en is televisiepresentator Jeroen Stomphorst de presentator. ,,Je kunt er vanuit gaan dat A-dance een showtje komt weggeven", verklapt Hardeman alvast. ,,Zij hebben meegedaan aan het wereldkampioenschap en zijn ook het bewijs hoe hoog het niveau hier in Amersfoort ligt."

Maar is dat zo? Amersfoort focust zich al tijden op de breedtesport en de echt grote topsporters verlaten de stad om zichzelf elders te ontwikkelen. Met de komst van Sportcomplex Amerena is de stad wel een sportpaleis rijker, maar is dat genoeg voor zo'n grote gemeente? ,,Het is heel goed dat wij de ambitie hebben om iedereen te laten sporten en ons focussen op breedtesport", is Hardeman duidelijk en uit persoonlijke titel zegt. ,,Nog meer topsport zou hier schitterend zijn. Helaas merk je dat het bedrijfsleven dat nog niet omarmt. Gebeurt dat, dan kan Amersfoort echt stappen gaan maken."

ONTMOETEN EN VERBINDEN Toch hoeft de bezoeker van het Sportgala niet bang te zijn dat er geen toppers op het podium komen te staan. Alleen, het blijft een moeilijke vraag die beantwoord moet worden: Wanneer ben je nou écht de sportman of vrouw van het jaar? ,,Ik las laatst in jullie krant het indrukwekkende interview met Danny van Ee, die na een treinongeluk zijn benen is kwijtgeraakt en weer sport. Ja, dan ben je een topper. Alleen hoe mooi, zwaar of indrukwekkend je afgelegde weg ook is geweest; je moet kunnen aantonen dat je een prijs hebt gewonnen om hier te mogen staan."

Zelf bemoeit hij zich niet met de genomineerden; Hardeman is meer bezig met het algehele plaatje. ,,Het wordt onze tiende editie en daar gaan we inderdaad iets mee doen. Wat? Ja, dat verklap ik nog niet. Wel kan ik kwijt dat we veel met bewegend beeld gaan doen en dat wij iets meer de menselijke kant van de sporters laten zien. Dit jaar willen we een uitverkocht huis. Dat zou niet alleen voor ons mooi zijn, maar ook voor de genomineerden. Het sportgala moet een feest zijn, waar sporters elkaar ontmoeten. De verbinding staat centraal; al jaren. Dat is en blijft onze kracht."

Sporters aanmelden kan op de site www.amersfoortsportgala.nl.