• Jeroen van der Veer

De Stier naar ITTW: 'de kosten zijn voor onze rekening'

AMERSFOORT De Stier die al jaren op De Kamp schittert gaat inderdaad gebruikt worden op het festival Into the Woods. Dat heeft de organisatie dinsdagmorgen bekend gemaakt. De kosten van het verplaatsen van het kunstwerk komt volledig op rekening van het festival.

Jeroen van der Veer

In de nacht van zondag op maandag werd het beeld weggehaald van de rotonde in de binnenstad. Veel inwoners vroegen zich af waar het 8000 kilo zware beeld gebleven was, maar niemand kon er iets over zeggen. Het bleek een publiciteitsstunt en maandagmiddag stond op De Stad Amersfoort al te lezen dat hij op het festival te bewonderen zou zijn.

Dit kon officieel door niemand bevestigd worden. Zo hielden de gemeente, de politie en de organisatie van ITTW de kaken stijf op elkaar. Inmiddels heeft de organisatie van Into the Woods bevestigd dat zij deze ludieke actie op touw hebben gezet. ,,Dit idee is ontstaan tijdens het bier drinken", aldus Maurice van de Berkt. ,,Het was een ultiem idee en omdat wij dit weekend ons 10-jarig jubileum vieren, vonden wij dat het nu moest gebeuren."

Er zit een duidelijk plan achter de verplaatsing van De Stier, laat de mede-organisator van het festival weten. ,,Pas als iets verdwenen is, ga je het missen. Dat probeerden wij de stad te laten merken met deze stunt. Daarnaast geven wij hiermee aan hoe belangrijk cultuur is."

Momenteel staat het standbeeld achter SuperFun, enkele meters verwijderd van het festivalterrein. ,,Donderdagnacht gaat hij verplaats worden naar het bos. Dat wordt weer een beste operatie, maar dat gaat lukken."

,,,De kosten zijn volledig voor onze rekening", laat Van de Berkt weten. ,,Het beeld hebben wij in bruikleen gekregen van de gemeente Amersfoort, die hieraan heeft meegewerkt. Of we het geld niet ergens anders in konden steken? Nee, dit heeft veel meer impact. Daarnaast zien wij dit als ludieke stunt en willen wij Amersfoort tonen wat voor moois de stad eigenlijk te bieden heeft."

Aanstaande zondag vindt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Into the Woods het nieuwe festival Amersfoortse Pracht plaats bij het Bosbad. Al het moois uit de stad wordt in volle glorie gevierd en vooral daarom staat De Stier in het bos: ,,Want de koppeling is: Op Amersfoortse Pracht staat al het moois uit de keistad centraal, De Stier is daarvan het pronkstuk."