• Rinus van Denderen

Sinterklaas in Amersfoort: Lees hier alles wat je moet weten

AMERSFOORT Het duurt niet lang meer of Sinterklaas en zijn Pieten zetten voet op Nederlandse bodem. Na het ongetwijfeld warme welkom, zaterdag 16 november in Apeldoorn, vertrekt het Sint en Pieten-gezelschap natuurlijk weer razendsnel het land in om alle kinderen te begroeten. In de Amersfoort zijn ook diverse intochten en activiteiten gepland, al dan niet met hulp-Sinterklazen. Kijk hieronder voor een overzicht.

Jeroen van der Veer

INTOCHT Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas ook direct naar Amersfoort. Rond de klok van 12.00 uur kunnen de aanwezigen bij de insteekhaven voor het eerst een glimp opvangen van de goedheiligman en zijn Pieten. In tegenstelling tot andere jaren, zal de boot niet via de Eemhaven naar het Eemplein gaan, maar zet hij koers richting de Insteekhaven aan de Nijverheidsweg-Noord op de Isselt. 

Er zullen vijf boten naar Amersfoort komen, waarna Sinterklaas bij de Insteekhaven ontvangen wordt door burgemeester Lucas Bolsius. Dit gebeurt op een groot podium, waar alle aanwezigen goed zicht op hebben. Daarna gaat het gezelschap naar het grote grasveld daarachter, waar een meet and greet mogelijk is en er ongetwijfeld tal van foto's gemaakt worden. 

SLAAPPLEK Van allemaal handjes geven en praatjes maken wordt ook Sinterklaas moe en daarom is er een speciale slaapkamer voor hem gemaakt. Zaterdagmiddag 16 november tussen 17.00 en 17.30 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen bij het slaapritueel van de goedheiligman. De slaapkamer is te vinden bij Totaalbed aan de Nijverheidsweg-Noord 21.

BINNENSTAD Nadat Sinterklaas flink heeft uitgeslapen, staat hij zondag 17 november tussen 11.30 en 12.00 uur op. Ook hierbij kunnen liefhebbers naar Totaalbed komen om een glimp op te vangen van Sinterklaas. Tussen 13.00 en 16.00 uur is hij vervolgens in de binnenstad van Amersfoort, waar hij samen met zijn Pieten een rondgang maakt. 

Op het St. Jorisplein is op diezelfde dag en tijdstip ook van alles te doen. Zo is er een knutselkamer en is het paard van Sinterklaas bij zijn stal. 

Om 17.00 uur gaat Sinterklaas weer terug naar zijn slaapplek, waar om 17.30 uur het licht uitgaat. 

BEZOEK AAN HOOGLAND Het is jaarlijks een groot succes, het Sinterklaasfeest bij winkelcentrum Kraailandhof in Hoogland. Ook dit jaar zal de goedheiligman met zijn gevolg langskomen. Op zaterdag 16 november van 14.00 tot 16.30 uur is het daar één groot kinderfeest met vele spelletjes. De verwachting is dat om 14.45 uur Sinterklaas zelf met zijn paard en zijn vele pieten in het winkelcentrum aankomt, waarna er veel activiteiten te doen zijn. 

AANKOMST EMICLAER  Op zondag 17 november kunnen kinderen uit de omgeving van Kattenbroek bij Emiclaer genieten van de aankomst van Sinterklaas. Tussen 13.00 uur en 15.30 uur is hij voor het eerst op het winkelcentrum te vinden.

KNUTSELKAMER Op zaterdag 23 november staat Sinterklaas tussen 9.30 en 10.00 uur weer op bij Totaalbed en vervolgens is hij tussen 13.00 en 16.00 uur in de binnenstad te vinden. Hierbij loopt hij met zijn Pieten door de stad en is er op het St. Jorisplein weer een knutselkamer. 

LICHTJESROUTE Een mooi tafereel voor jong en oud gaat de lichtjesroute op diezelfde zaterdag worden. Het vertrekpunt is om 17.00 uur de Onze Lieve Vrouwetoren en een uur later stopt het daar ook. Om 18.15 uur gaat Sinterklaas weer naar zijn bed. 

PIETENPUZZELMARATHON Bij winkelcentrum Emiclear is op zaterdag 23 november tussen 13.00 en 16.00 uur een Pietenspellen Circuit en een grote Pietenpuzzelmarathon. 

SINTERKLAAS IN VATHORST De Sint arriveert zaterdag 23 november voor het tiende jaar over het water van de Laak. In de Markenhaven van de Amersfoortse wijk Vathorst gaat om 16.30 uur een feestelijk programma van start. Burgemeester Bolsius zal de Sint persoonlijk ontvangen.

De avondintocht - door de grachten van de Laak - start om 16.30 uur en eindigt in de sfeervol verlichte en versierde Markenhaven. Na de feestelijkheden in de Markenhaven begeven Sint en de Pieten zich in een bonte stoet naar het Icoon. Tijdens deze tocht rijden veel vrolijke voertuigen mee. Na aankomst bij het Icoon, omstreeks 19.30 uur, barst het discofeest met DJ-Piet los.

PAARD VAN SINTERKLAAS Na flink wat uurtjes slaap is Sinterklaas met zijn Pieten op zondag 24 november weer in de binnenstad van Amersfoort te vinden. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er tal van activiteiten, waarbij ook het paard van Sinterklaas bij zijn stal op het St. Jorisplein te bewonderen is. Van 15.30 tot 17.00 uur is bij de Onze Lieve Vrouwetoren een speurvaart, waarvoor van te voren kaartjes gekocht moeten worden.

EEMPLEIN Sinterklaas en zijn pieten zijn op 24 november te gast tijdens het Sinterklaasfeest op het Eemplein in Amersfoort. De activiteiten starten om 13.00 en duren tot 16.00 uur. Pietenband De Schoorsteenblazers verzorgt de muziek en er zijn leuke sinterklaasspelletjes. Ook kunnen kinderen een kleurplaat aan de Sint overhandigen in ruil voor iets lekkers. Deze kleurplaten zijn vanaf zaterdag 16 november bij alle winkels en restaurants op het Eemplein op te halen. 

Daarna lopen Sinterklaas en zijn pieten nog een rondje over het plein langs alle winkels en restaurants. Ouders kunnen daarnaast foto's maken van hun kind en de goedheiligman. 

CIRCUIT Op zaterdag 30 november wordt Sinterklaas tussen 9.30 en 10.00 uur wakker bij Totaalbed en is vervolgens tussen 13.00 en 16.00 uur op het St. Jorisplein te vinden. Tussen 16.00 en 17.00 uur is er bij Totaalbed een Pietenspellen Circuit. 

LAMPIONNENOPTOCHT EN VUURWERK Waar veel inwoners van Amersfoort altijd op afkomen, is het vuurwerkspektakel op zaterdag 30 november. Om 17.00 uur begint bij Winkelcentrum Emiclaer de lampionnenoptocht, die wordt afgesloten met spectaculair vuurwerk. Dit zal ongeveer tussen 17.30 en 18.30 uur afgestoken worden.