• Zaher Shalhoub gaat met zijn vrouw maandelijks koken n de Wijkboerderij.

    Rana Shalhoub

Syrisch eten in Nieuwland

NIEUWLAND Tijdens de opening van Wijkboerderij Nieuwland op 14 september maakte de bezoekers al kennis met de overheerlijke hapjes uit Syrië. Dat smaakt naar meer. Vanaf 17 oktober gaan Zaher en Rana Shalhoub maandelijks koken in de Wijkboerderij. Schuif voor een kleine bijdrage aan en ontdek de rijke keuken van Syrië.

Bianca van der Linden-Snel

Met een ernstige blik vertelt Shalhoub over de oorlog die hem van huis en haard dreef:,,In Syrië had ik een goedlopend restaurant. De oorlog maakte alles kapot. Het was vluchten of sterven. Op 9 september 2015 om 17.00 uur vertrok ik voor de gevaarlijkste reis ooit. Ik moest mijn gezin achterlaten. Het was vreselijk, ik sliep amper, soms was er dagen niets te eten. Op 23 september kwam ik in Nederland aan. Na vele AZC's kreeg ik in 2017 in Amersfoort een plek om te wonen. Toen ik vertrok had ik mijn dochter, toen drie jaar, beloofd dat ik haar binnen drie maanden weer zou zien. Ik kon mijn belofte niet waarmaken. Het was hartverscheurend, ze kon alleen maar huilen. Ze wilde me zelfs een tijd niet spreken. Het duurde uiteindelijk één jaar en vier maanden voordat we werden herenigd en ik mijn vrouw en mijn kinderen weer in mijn armen kon sluiten."

DANKBAAR Zaher en Rana zijn dankbaar voor de hulp die ze in Nederland kregen en willen wat terug doen. ,,Bij een ontmoeting met burgemeester Bolsius hebben wij hem dan ook een belofte gedaan. Als dank willen wij productief zijn voor de stad. Met hard werken hopen we uiteindelijk onze droom te realiseren; het openen van een Syrisch restaurant. Ik was één van de beste koks van de opleiding Toerisme en Marketingmanagement in Syrië, dus dat moet goed komen".

HART VAN SYRIE De afgelopen jaren heeft Shalhoub in de AZC's en voor diverse kerken gekookt. Bij de Rooie Cent in Amersfoort schuiven buurbewoners al aan voor een heerlijke maaltijd. Met Hart van Syrië kookt het echtpaar nu bij bedrijven, bij mensen thuis en geven ze kookworkshops. Nu in de Wijkboerderij Nieuwland.,,In Syrië koken ze in verschillende steden op een andere traditionele manier. Met dezelfde ingrediënten geeft dit toch een andere smaaksensatie. Syrië heeft een hele rijke keuken die bekend staat om zijn gezonde, smaakvolle gerechten met verse ingrediënten en heerlijke kruiden, met liefde bereid. Gerechten met een historische bereidingswijze die ik zelf van mijn oma leerde. De liefde voor mijn land en mijn familie proef je terug in de gerechten. Aan de presentatie van de gerechten wordt veel zorg besteed. Ik vertel daarbij graag wat over de achtergrond van het gerecht en onze cultuur", aldus Shalhoub.

WIJKBOERDERIJ Wijkboerderij Nieuwland is dé plek voor de wijk voor vele activiteiten. Met het drie gangen diner uit de Syrische keuken is een nieuw culinair hoogtepunt een feit. Donderdag 17 oktober is de primeur. Inschrijven kan via www.wijzijnnieuwland.nl/project/5622/eten-met-zaher.